De ziua sa onomastică, pe 8 noiembrie 2017, marea sărbătoare a Sfinților Mihail și Gavril l-a găsit pe Majestatea Sa Regele Mihai suferind, la reședința sa din Elveția, „înconjurat de Principesa Moștenitoare Margareta și soțul ei, Principele Radu Duda”, se precizează întru-un comunicat al Casei Regale. Atât de bine înconjurat, că nepotul său Principele Nicolae, de fapt moștenitorul tronului după vechea lege salică – care prevedea că numai urmașii de sex masculin pot fi moștenitorii tronului – nu a fost lăsat să-și vadă bunicul aflat pe patul de moarte. Drept pentru care a încercat să intre fără aprobarea custozilor Coroanei. „La reședință se află angajații Casei Majestății Sale detașați în Elveția și maicile de la mânăstirile din România care îl asistă pe Rege neîncetat. Un trimis al ÎPS Mitropolitului Iosif al Europei Occidentale și Meridionale a venit în Elveția pentru a da Majestății Sale Sfânta Împărtășanie, în prezența Principesei Moștenitoare”, se precizează într-un prim comunicat al Casei Regale.

„A forțat ușa casei”

Într-un al doilea comunicat al aceleași entități „Regale”, națiunea română este înștiințată că, cităm: „În seara de marți, 7 noiembrie 2017, Nicolae Medforth-Mills a făcut o tentativă de violare a domiciliului Majestății Sale Regelui, la reședința din Elveția. Dl Medforth-Mills a forțat ușa casei, implicând în incident șase persoane, dintre care trei colaboratori ai Casei Majestății Sale. Dl Medforth-Mills a agresat fizic și verbal trei persoane. Una dintre ele prezintă răni corporale.

În final, el a fost împiedicat să forțeze intrarea în casă. Majestatea Sa a făcut clar, de mai multe luni de zile, faptul că refuză săși vadă nepotul, lucru adus la cunoștință dlui Medforth-Mills în repetate rânduri. La incident au fost prezente trei infirmiere, venite să trateze pe Majestatea Sa, care nu au putut să-și facă la timp datoria. De asemenea, infirmierele au făcut cunoscut că se tem pentru integritatea lor corporală și că vor lua în discuție la instituția lor dacă vor mai veni sau nu să-l trateze pe Rege. Incidentul a survenit la doar o oră după ce Regele Mihai primise Sfânta Împărtășanie de la trimisul ÎPS Mitropolitului Iosif”. Casa Majestății Sale, controlată, evident de principesa Margareta și soțul său, fostul actor Radu Duda, a înaintat o plângere la poliția elvețiană. Foarte important este că Principele Nicolae, dezmoștenit de Regele Mihai, a confirmat că se afla, la acest moment, în Elveția, în apropierea imobilului în care locuiește bunicul său.

Nicolae: „Casa Regală mă împiedică să-mi văd bunicul!”

Imediat după comunicatul Casei Regale, principele Nicolae, adică pe numele din pașaport , Nicolae Medforth-Mills, a scris pe contul său de Facebook: „Mă intristează profund și nu înțeleg agresivitatea CR de a face tot posibilul de a mă împiedica să îmi văd bunicul și de a-mi discredita imaginea. Nu voi intra în acest joc murdar. Voi alege să-mi respect bunicul în aceste momente dificile pentru că așa se cuvine și așa este creștinește”.

La rândul său, Radu Enache, avocatul fostului principe Nicolae, a declarat la Antena 3 că „el și-a pierdut puțin cumpătul, dar dacă ar fi fost violențe grave împotriva unor persoane de la Casa Regală, ar fi fost reținut de poliția elvețiană. A fost legitimat, i s-a ridicat permisul de conducere (cu el fiind legitimat, în lipsa unor alte documente – n.r.), dar este liber.”

Exclus de la succesiune

Într-un interviu-eveniment, luat de Ion Cristoiu și publicat în EVZ în aprilie anul trecut, ex-principele Nicolae declara: „Nu a existat niciodată o discuţie între mine şi Rege pe tema moștenirii sau a altceva, înainte de a mă exclude din succesiune şi de a-mi revoca titlul”. Tot el afirma: „Am fost şi voi rămâne Nicolae. Prietenii mi-au spus mereu pe nume şi uneori ne-am dat porecle în glumă, aşa cum fac prietenii apropiaţi. Aşa cum vă spuneam, şi înainte de a fi numit principe am fost omul Nicolae. Nu înţeleg de ce prietenii mei ar trebui să mă strige altfel!”.

Cale liberă pentru Principesa Margareta și Prințul Duda

Regele Mihai l-a exclus pe Principele Nicolae din linia de succesiune a Casei Regale şi i-a retras titlul monarhic acordat în 2010. Nicolae era al treilea în ordinea de succesiune, după Mihai I şi Principesa Margareta. Motivul explicit al deciziei fostului Suveran nu a fost precizat în comunicatul de presă remis de Casa Regală. Din document reieșea însă, indirect, că acesta are legătură cu stilul de viaţă avut de Principele Nicolae. „În calitate de Şef al Casei şi Familiei Regale ale României, Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei şi vieţii fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală şi societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect şi mereu cu gândul la ceilalţi”, se arăta în comunicatul Casei Regale. Nicolae era văzut de publicul fidel monarhist ca reprezentând viitorul monarhiei.

Te-ar putea interesa și: