Evenimentul Zilei > International > Primul președinte al Zambiei, Kenneth Kaunda, a decedat. El avea 97 de ani
Primul președinte al Zambiei, Kenneth Kaunda, a decedat. El avea 97 de ani

Primul președinte al Zambiei, Kenneth Kaunda, a decedat. El avea 97 de ani

Primul președinte al Zambiei și figură emblematică a mișcării anti-coloniale de pe continentul negru, Kenneth Kaunda, a murit la 97 de ani. Decesul lui Kaunda a fost confirmat de actualul președinte al țării, Edgar Chagwa Lungu.

„În numele întregii națiuni și al meu, personal, mă rog pentru alinarea familiei Kaunda în timp ce ne jelim primul președinte, figură emblematică a Africii”, a spus Lungu.

Fostul președinte era internat într-un spital militar din capitala Lusaka. El ar fi fost tratat pentru pneumonie, scrie presa internațională.

Kaunda a fost primul președinte al Zambiei după ce acest teritoriu, cunoscut anterior drept Rhodesia de Nord, și-a declarat independența de Regatul Unit în 1964. El a rămas la putere până în 1991.

Lupta sa pentru independență a stimulat mișcarea anti-colonială în Africa în secolul trecut.

A condus țara după modelul partidului unic timp de 27 de ani

Persecutat și încarcerat de regimul numit de la Londra, Kaunda a devenit la începutul anilor ’60 lider al UNIP, formațiune care a condus țara după modelul partidului unic timp de 27 de ani.

El s-a aflat în fruntea luptei pentru independența față de coloniștii britanici.

Nemulțumit de conducerea de către Harry Nkumbula a Congresului Național African din Nordul Rodeziei, el s-a desprins și a fondat Congresul Național African Zambian , devenind ulterior șeful Partidului Național pentru Independență Națională (UNIP). El a devenit primul președinte al Zambiei independente.

În 1973, în urma violenței tribale și interpartinice, toate partidele politice, cu excepția UNIP, au fost interzise printr-un amendament la constituție după semnarea Declarației Choma.

În același timp, Kaunda a supravegheat achiziționarea participațiilor majoritare la companiile cheie deținute în străinătate. Criza petrolului din 1973 și o scădere a veniturilor din exporturi au pus Zambia într-o stare de criză economică. Presiunea internațională l-a forțat pe Kaunda să schimbe regulile care îl ținuseră la putere. Ulterior, Zambia a trecut la pluripartidism și a cunoscut mai multe tranziții pașnice ale puterii.

Alegerile cu mai multe partide au avut loc în 1991, în care Frederick Chiluba, liderul Mișcării pentru Democrația Multipartidă, l-a demis pe Kaunda.

Kaunda a fost deposedat pentru scurt timp și de cetățenia zambiană în 1999, dar decizia a fost anulată în anul următor.