„În numele întregii națiuni și al meu, personal, mă rog pentru alinarea familiei Kaunda în timp ce ne jelim primul președinte, figură emblematică a Africii”, a spus Lungu.

Fostul președinte era internat într-un spital militar din capitala Lusaka. El ar fi fost tratat pentru pneumonie, scrie presa internațională.

Kaunda a fost primul președinte al Zambiei după ce acest teritoriu, cunoscut anterior drept Rhodesia de Nord, și-a declarat independența de Regatul Unit în 1964. El a rămas la putere până în 1991.

Lupta sa pentru independență a stimulat mișcarea anti-colonială în Africa în secolul trecut.

A condus țara după modelul partidului unic timp de 27 de ani

Persecutat și încarcerat de regimul numit de la Londra, Kaunda a devenit la începutul anilor ’60 lider al UNIP, formațiune care a condus țara după modelul partidului unic timp de 27 de ani.

El s-a aflat în fruntea luptei pentru independența față de coloniștii britanici.

Nemulțumit de conducerea de către Harry Nkumbula a Congresului Național African din Nordul Rodeziei, el s-a desprins și a fondat Congresul Național African Zambian , devenind ulterior șeful Partidului Național pentru Independență Națională (UNIP). El a devenit primul președinte al Zambiei independente.

În 1973, în urma violenței tribale și interpartinice, toate partidele politice, cu excepția UNIP, au fost interzise printr-un amendament la constituție după semnarea Declarației Choma.

În același timp, Kaunda a supravegheat achiziționarea participațiilor majoritare la companiile cheie deținute în străinătate. Criza petrolului din 1973 și o scădere a veniturilor din exporturi au pus Zambia într-o stare de criză economică. Presiunea internațională l-a forțat pe Kaunda să schimbe regulile care îl ținuseră la putere. Ulterior, Zambia a trecut la pluripartidism și a cunoscut mai multe tranziții pașnice ale puterii.

Alegerile cu mai multe partide au avut loc în 1991, în care Frederick Chiluba, liderul Mișcării pentru Democrația Multipartidă, l-a demis pe Kaunda.

Kaunda a fost deposedat pentru scurt timp și de cetățenia zambiană în 1999, dar decizia a fost anulată în anul următor.