Evenimentul Zilei > International > Zambia: Liderul opoziției riscă pedeapsa cu moartea pentru un motiv hilar
Zambia: Liderul opoziției riscă pedeapsa cu moartea pentru un motiv hilar

Zambia: Liderul opoziției riscă pedeapsa cu moartea pentru un motiv hilar

Liderul opoziției zambiene riscă pedeapsa cu moartea pentru o infracțiune pentru care in România ar fi rămas doar fară permis.

Liderul opoziției zambiene, Hakainde Hichilema, a fost arestat și acuzat de înaltă trădare deoarece coloana sa oficială nu a ieșit în afara carosabilului în momentul în care pe același drum se deplasa și coloana oficială a președintelui zambian Edgar Lungu, informeaza presa sud-africană.

Incidentul a avut loc în vestul Zambiei, care este un bastion al opoziției, în momentul în care coloana liderului opoziției a fost depăsită de cea prezidențială.

Potrivit poliției, Hichilema „a adus o ofensă gravă instituției prezidențiale” și a fost acuzat de înaltă tradare prin faptul că a blocat cu coloana sa trecerea coloanei oficiale a președintelui.

Potrivit legii zambiene infracțiunea de înalta trădare se pedepseste cu moartea.

Sute de polițisti înarmați au luat cu asalt resedința liderului opoziției aflată într-o suburbie a capitalei Lusaka, demolând gardurile incintei resedinței, și spargând ușile acesteia , în timp ce trăgeau cu gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene.

Ultimele informații de la fața locului indică faptul că liderul opoziției zambiene Hichilema a fost reținut de către poliție si este interogat de aceștia.

Acest arest reprezintă apogeul confruntării dintre Hakainde Hichilema, lider al opoziției, și președintele Edgar Lungu, care a câștigat alegerile prezidențiale din august anul trecut cu un scor foarte strâns.

La acel moment opoziția a susținut faptul că rezultatul votului a fost unul fraudulos și a solicitat renumărarea voturilor adresându-se curții constituționale zambiene în acest sens.

Curtea constituțională nu a dat curs solicitarii acestuia de renumărare în termenul legal de 14 zile de la data alegerilor, a urmare rezultatul acestora ramânand valid.
Hichilema, în vârstă de 54 de ani, a mai fost arestat de cel puțin 16 ori în ultimii 5 ani, ultima oară fiind reținut pentru infracțiunea de „adunare ilegală”.

 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: