Primul om a pus piciorul pe Lună în urmă cu 48 de ani
- Roland Căt ălin Pena
- 20 iulie 2017, 00:00
Astăzi se împlinesc 48 de ani de când un pământean a ajuns pe un alt corp ceresc. După Armstrong, a pus piciorul pe satelitul pământului colegul său de misiune Buzz Aldrin
Astăzi se împlinesc 48 de ani de când un pământean a ajuns pe un alt corp ceresc. La 20 iulie 1969, Neil Armstrong a păşit pe lună, moment în care a rostit unele dintre cele mai celebre cuvinte din istoria omenirii: „Un pas mic pentru om, un salt mare pentru omenire”. El a fost comandantul misiunii de aselenizarea Apollo 11. După Armstrong, a pus piciorul pe satelitul pământului colegul său de misiune Buzz Aldrin, cei doi petrecând pe suprafaţa Lunii două ore şi jumătate, timp în care cel de-al treilea membru al echipajului, Michael Collins, se afla în capsulă pe orbită. Apoi, modulul Eagle a decolat şi s-a înscris pe orbita lunară, unde s-a cuplat cu cel de comandă şi serviciu pilotat de Collins.
O călătorie de la Pământ la Cer
La 16 iulie, echipajul format din Neil Armstrong (comandant), Edwin Buzz Aldrin (pilotul modulului lunar Eagle) şi Michael Collins (pilotul modulului de serviciu) şi-a început misiunea. Cei trei astronauţi s-au instalat în faţa modulului de comandă Columbia al navetei ataşată rachetei lansatoare Saturn V şi au pornit la drum. Racheta de 111 metri lungime a fost lansată de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida. După patru zile, la ora 20:18 GMT, Aldrin a confirmat că modulul lunar Eagle se desprinsese de Columbia şi ajunsese pe Lună, într-o zonă denumită Marea Liniştii. Michael Collins rămăsese pe Columbia, zburând pe orbita Lunii. La 20 iulie, ora 02:50 GMT, Neil Armstrong a ieşit din modul pe o scară care s-a dovedit prea scurtă. A trebuit să sară pentru a ajunge pe solul lunar, pe care l-a atins la ora 02:56 GMT.
Teoria conspiraţiei
Nu au fost puţini cei care, de-a lungul celor 48 de ani, au pus la îndoială că americanii au ajuns pe lună. Unii susţin şi astăzi că totul a fost o înscenare de tip hollywoodian. Neil Armstrong, care până la moartea sa din 2012 a fost destul discret, le-a replicat cândva: „Oamenilor le plac teoriile conspiraţiei, sunt foarte interesante. Eu nu-mi fac griji, ştiu că cineva se va întoarce şi va recupera camera video pe care am lasat-o acolo”. NASA a fost şi mai ironică: „Cine vrea să vadă dacă este adevărat să se ducă pe Lună. În locurile de aselenizare se găsesc numeroase dovezi ale prezenţei astronauților americani: steagurile americane, cărucioarele selenare şi alte echipamente lăsate în urmă de astronauţi”.
Doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, cu toţii fiind astronauţi în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului. Ultimii au fost Eugene Cernan şi Harrison Schmitt, în 1972. Preşedintele Nixon a stopat programul în acelaşi an, deoarece consuma 4-4,5 la sută din bugetul federal.