Fernando Magellan s-a născut în primăvara lui 1480 şi a murit pe 27 aprilie 1521, pe insula Mactan, în arhipeleagul Filipinelor. Magellan a fost un explorator portughez care a navigat în serviciul regelui Spaniei. A fost primul european care a navigat în Oceanul Pacific şi primul care a condus o expediţie în jurul lumii.

Pe 10 august 1519 cele cinci corăbii care au compus flota expediţiei: Trinidad – de 110 tone şi cu 55 marinari la bord, San Antonio – de 120 tone, cu 60 de marinari , Concepción – de 90 tone, cu 45 marinari), Victoria – de 85 tone, cu 42 de  marinari şi Santiago  – de 75 tone, cu 32 marinari au părăsit oraşul Sevilla navigând pe fluviul Guadalquivir, până în San Lucar de Barrameda, unde au staţionat mai mult de cinci săptămâni, timp în care s-a făcut ultima revizie şi aprovizionarea completă. Pe 20 septembrie 1519 flota s-a desprins de ţărm şi a început călătoria.


Din primul periplu din lume s-a întors o navă din cinci şi 18 marinari din 241

În timpul trecerii peste ocean, Magellan a elaborat un sistem de semnalizare atât de bun încât nici o corabie din flota sa nu s-a rătăcit, deşi erau total diferite. Neînţelegerile cu căpitanii spanioli au apărut la scurt timp. Pretenţiilor lui Cartagena cu privire la schimbarea itinerariului, Magellan a răspuns: „Datoria domniei voastre este să urmaţi ziua steagul meu, iar noaptea felinarul din pupa corăbiei mele”. Pe 27 aprilie 1521, Magellan a fost ucis în Filipine în timpul unei lupte cu băştinaşii. Din expediţia iniţială s-a întors o singură navă, Victoria, având la bord 18 oameni şi comandată de Juan Sebastian Elcano în 1521.

Regele Spaniei l-a înnobilat pe El Cano şi i-a dat ca blazon globul pământesc pe care scria Primus Circumedisti me – „Tu m-ai înconjurat primul”. Elcano a murit în 1526, la patru ani de la terminarea epicei călătorii. Relatarea expediţiei a fost făcută de geograful Antonio Pigafetta care a participat la toate expediţiile organizate de Magellan.

 

Te-ar putea interesa și: