Evenimentul Zilei > Actualitate > Primul model transgender din istorial L’Oreal a fost concediat. Motivul este șocant!
Primul model transgender din istorial L’Oreal a fost concediat. Motivul este șocant!

Primul model transgender din istorial L’Oreal a fost concediat. Motivul este șocant!

L'Oreal a concediat-o pe Munroe Bergdorf, primul model transgender din istoria grupului, din cauza unor comentarii considerate rasiste pe care fotomodelul le-ar fi publicat recent pe internet. Potrivit presei internaţionale, Munroe Bergdorf ar fi scris într-un mesaj publicat pe contul ei de Facebook că "toţi oamenii albi sunt rasişti".

Celebra companie de produse cosmetice a dat publicităţii un comunicat de presă în care a spus că acele comentarii "sunt în dezacord" cu valorile sale şi a anunţat încheierea parteneriatului cu Munroe Bergdorf.

Modelul a reacţionat imediat pe internet prin intermediul unui nou mesaj: "Aflaţi că încercând să mă faceţi bucăţi, dovediţi de fapt că tot ceea ce eu am spus este adevărat".

Munroe Bergdorf, care locuieşte la Londra, a fost denumită "imaginea diversităţii moderne" atunci când a fost aleasă să promoveze campania #allworthit a grupului L'Oreal.

La doar câteva zile după semnarea contractului, potrivit presei internaţionale, fotomodelul de 29 de ani a publicat următorul mesaj online: "Sincer, nici nu mai am energie pentru a vorbi despre violenţa rasială a oamenilor albi. Da, mă refer la TOŢI oamenii albi!".

"Întrucât cei mai mulţi dintre voi nici nu vă daţi seama sau refuzaţi să acceptaţi faptul că existenţa, privilegiile şi succesele voastre, ca rasă, sunt construite pe spatele, sângele şi moartea persoanelor de culoare", a adăugat ea.

"Întreaga voastră existenţă este îmbibată în rasism", a mai spus Munroe Bergdorf.

Ulterior, aceste comentarii au fost şterse de pe contul ei de Facebook.

Modelul şi DJ-ul Munroe Bergdorf afirmă că a făcut acele declaraţii în urma evenimentelor din Charlottesville, unde mai mulţi protestatari care purtau steaguri naziste s-au bătut cu demonstranţi care militau contra rasismului. O femeie a murit în urma acelor acte de violenţă.

Vineri, Munroe Bergdorf a încercat să îşi clarifice declaraţiile: "Atunci când am spus că 'toţi oamenii albi sunt rasişti', m-am referit la faptul că societatea vestică, în întregul ei, este un sistem înrădăcinat în ideologia supremaţiei albe – creat pentru a avantaja, prioritiza şi proteja oamenii albi înainte de orice altă persoană din oricare altă rasă. Fără să îşi dea seama, oamenii albi sunt educaţi de societate pentru a fi rasişti începând de la naştere. Nu este ceva genetic. Nimeni nu se naşte rasist".

Persoanele care au simpatizat cu mesajele publicate de Munroe Bergdorf au început să distribuie pe Twitter conţinuturi însoţite de hashtagul #boycottLOreal.

Compania franceză a reacţionat la rândul ei prin intermediul unui comunicat de presă: "L'Oreal sprijină diversitatea şi toleranţa faţă de toate persoanele, indiferent de rasă, origine, gen şi religie. Campania 'True Match' a grupului L'Oreal este o reprezentare a acestor valori şi noi suntem mândri de diversitatea ambasadorilor care promovează această campanie".

"Credem că declaraţiile recente făcute de Munroe Bergdorf sunt în dezacord cu aceste valori şi, ca urmare, am luat decizia de a încheia parteneriatul cu ea", au adăugat reprezentanţii grupului