Este un anticorp monoclonal, specializat în recunoașterea proteinei pe care virusul o folosește pentru a ataca celulele respiratorii umane. Cercetarea este publicată pe site-ul BioRxiv de către grupul Universității Olandeze din Utrecht condus de Chunyan Wang. Cercetătorii au declarat la BBC că va dura câteva luni până când medicamentul va fi disponibil, deoarece va trebui să se facă experimente pentru a avea răspunsuri privind siguranța și eficacitatea.

Prin legătura cu proteina Spike, care se găsește la suprafața coronavirusului, anticorpul monoclonal îl împiedică să atace celulele și, în acest fel, face imposibilă pătrunderea virusului în interiorul acestora pentru a se multiplica. Din acest motiv, cercetătorii sunt convinși că anticorpul are un potențial important „pentru tratamentul și prevenirea Covid-19”.

Cercetătorii lucrau deja la un anticorp împotriva SARS, când s-a declanșat epidemia Covid-19 sau Sars2 și au realizat că anticorpii eficienți împotriva primei boli reușeau să o blocheze și pe a doua.

Studiile sunt încă în curs și anticorpul trebuie să fie supus unor teste foarte riguroase, dar cercetătorii speră să convingă o companie farmaceutică să producă medicamentul. Toate acestea, potrivit oamenilor de știință de la Utrecht, ar necesita mult mai puțin timp decât dezvoltarea unui vaccin pentru noul coronavirus.(RADOR)