Evenimentul Zilei > Justitie > Primul magistrat român, victimă a pandemiei! Forumul Judecătorilor cere măsuri urgente
Primul magistrat român, victimă a pandemiei! Forumul Judecătorilor cere măsuri urgente

Primul magistrat român, victimă a pandemiei! Forumul Judecătorilor cere măsuri urgente

Un judecător de la Tribunalul București este primul magistrat român mort în urma infectării cu COVID-19. Asociațiile profesionale solicită autorităților să ia măsuri urgente pentru controlul pandemiei în instanțe.

Magistratul avea doar 47 de ani și era internat la Terapie Intensivă de joi, au declarat surse judiciare pentru G4Media. Forumul Judecătorilor din România a transmis, printr-un comunicat de presă, că își exprimă profunda tristețe pentru decesul judecătorului Bogdan Marin.

Doar soluționarea cauzelor urgente

”Încă o dată, în scopul protejării vieții și a sănătății personalului din instanțe, a tuturor colegilor magistrați, avocați, grefieri și, în același timp, a justițiabililor, dată fiind regretabila lipsă de reacție a autorităților, pe fondul creșterii numărului de persoane infectate în instanțe și parchete, asociația solicită restrângerea activității de judecată la soluționarea cauzelor urgente.

Nu există, în contextul pandemic actual, nicio scuză pentru refuzul autorităților (Parlamentul României, Guvernul României, Ministerul Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii, în limita competențelor legale) de a lua măsurile pe care asociațiile profesionale ale magistraților (Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție) le-au solicitat de nenumărate ori în ultimele 8 luni:

proceduri urgente legislative și administrative în scopul diminuării răspândirii infecțiilor respiratorii cauzate de virusul SARS-CoV-2, inclusiv prin restrângerea fazei orale în unele dintre cauzele aflate pe rolul instanțelor judecătorești și prin digitalizarea justiției în România.

În acest moment însă, în actualele condiții de lucru, situația pare scăpată de sub control, numărul judecătorilor, procurorilor și grefierilor infectați din instanțe și parchete fiind în continuă creștere, culminând, astăzi, cu decesul colegului judecător Bogdan Marin de la Tribunalul București. (…), se arată în comunicatul transmis duminică.

Trei decese în instanțe

Colegii magistratului se află în stare de șoc pentru că judecătorul se simțea bine și prezenta o evoluție favorabilă, însă starea lui s-a deteriorat în urmă cu câteva zile. Joi a fost intubat la ATI, iar sâmbătă au fost identificați donatori pentru plasma care urma să ajungă la magistrat. Bogdan Marin a decedat duminică și nu este cunoscut dacă acesta suferea și de alte afecțiuni.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, anunța marțea trecută că în instanțe au fost înregistrate 546 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 5 au ajuns la Terapie Intensivă, iar 3 persoane au decedat. „Nu se pune problema opririi actului de justiție, dar putem adapta regulile”, spunea Predoiu, într-o conferință de presă.