Cu toate acestea, la Înalta Curte doar câțiva dintre cei prezenți purtau măști de protecție și prea puțini stăteau la distanță unii față de ceilalți, asa cum au recomandat judecătorii.

În prima zi în care au intrat in vigoare măsurile impotriva Coronavirus, am intrat la Înalta Curte ca de obicei. Fără mască. La fel cum au făcut-o majoritatea celor veniți la procese. Control la intrare al bagajelor și scanarea obișnuită.

Ce era în plus: dezinfectant la ușă, iar jandarmii purtau măști de protecție la gură și aveau mănuși. În rest, forfota obișnuită. Niciun avocat nu purta mască. Stăteau grupuri-grupuri pe bănci sau in picioare.

Pe hol, un grup de magistrați discuta despre măsurile ce urmau să fie puse în practică. O judecătoare se interesa câte persoane sunt în sălile de judecată. „Trebuie să stabilim orele”, a spus doamna, semn că abia de astăzi se pun în practică măsurile decise de conducerea Înaltei Curți.

Am văzut, de asemenea, că în birourile de la arhive personalul purta mănuși și măști. Prin Ordin al presedintelui ICCJ, emis pe 11 martie, s-au stabilit măsuri care îi vizează pe magistrați, personalul auxiliar, dar și pe toți cei prezenți în incinta instanței supreme. Astfel, s-a decis ca accesul în sălile de judecată să fie permis numai la orele anterior stabilite pentru strigarea cauzei, în așa fel încât să se păstreze o distanță de circa 2 metri între persoanele aflate în sălile de ședințe.

De asemenea, igienizarea se face de trei ori pe zi: dimineața, la ora 14.00 și la sfârșitul programului. La solicitarea președintelui de ședință se poate face aerisire și igienizare la fiecare două ore.

Se interzice accesul celor care au călătorit în ultimele 14 zile în zonele de risc de contaminare cu Coronavirus, dar și celor care prezintă simptome gen febră, tuse, dificultăți de respirație. Se recomandă, de asemenea, purtarea măștilor și păstrarea distanței de circa doi metri față de celelalte persoane.

Curtea de Apel și Tribunalul București au anunțat măsuri asemănătoare. În plus, au decis amânarea tuturor proceselor până după 31 martie, cu excepția urgențelor.