Un bărbat în vârstă de 63 de ani din județul Dolj a decedat, la două zile după prezentarea simptomelor specifice infectării cu virusul West Nile.
Primul deces cauzat de West Nile în România
Un bărbat din județul Olt a murit, pe 27 august, în urma infectării cu West Nile. Vârstnicul a fost confirmat infectat cu virusul transmis de țânțari, însă abia după deces. Potrivit ultimei raportări, în România, la momentul actual mai sunt alte trei cazuri de infectare cu West Nile.
„De la începutul supravegherii infecţiei cu virusul West Nile (07.06.2021) până la data de 2.09.2021 s-au înregistrat 4 cazuri de infecţie cu virusul West Nile, din care la un caz a survenit decesul. În funcţie de unitatea teritorială de expunere, cazurile s-au înregistrat în judeţele: Bacău (1 caz), Olt (1 caz), Dolj (1 caz) şi în Bucureşti (1 caz)”, a transmis INSP, potrivit Agerpres.
INSP recomandă românilor:
evitarea expunerii la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, să utilizeze substanțe chimice repelențe împotriva țânțarilor împiedicarea pătrunderii țânțarilor în casă (prin plase de protecție la ferestre) desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei îndepărtarea recipientelor de apă stătută și gunoiul menajer din gospodărie
Cum se manifestă virusul West Nile
Întrebat în ce condiții ne-am putea ridica semne de întrebare cu privire la simptomele dezvoltate în urma contractării West Nile, medicul Virgil Musta a explicat: „În primul rând, durerea de cap, fiind o durere persistentă, poate fi însoțită sau nu de vărsături, după care apar fenomenele neurologice: astemie marcată, halucinații, pareze, parestezii, iar la formele grave convulsii, apoi pacienții intră în comă”.
În anii 1900, au fost raportate peste 100 cazuri de deces
În anii 1900, în Capitală s-a înregistrat un număr mare de cazuri de encefalită, din cauza invaziei țânțarilor, ca urmare a ploilor accentuate. Pe atunci, în București au fost raportate peste 100 de cazuri de deces din cauza bolilor transmise de aceste insecte.
„În București, în anii 1990, a fost un număr mare de cazuri de encefalită, a fost o perioadă când a plouat foarte mult, subsolurile caselor erau inundate și tânțarii s-au dezvoltat. Din nefericire, au dobândit acest virus și atunci au creat o situație dificilă cu peste 100 de morți din câte țin minte în acea perioadă.
De atunci, această encefalită este monitorizată, în sensul că în fiecare an la începutul lunii mai până la sfârșitul toamnei noi avem obligația ca orice patologie cu simptomatologie neurologică și cu risc posibil să fie meningită sau encefalită dată de acest virus să efectuăm investigațiile specifice și să transmitem rezultatele la Institutul Cantacuzino”, a spus Virgil Musta.