Evenimentul Zilei > Justitie > Primul bilanț al Noului Cod Penal. 6.000 de persoane arestate la domiciliu sau puse sub control judiciar
Primul bilanț al Noului Cod Penal. 6.000 de persoane arestate la domiciliu sau puse sub control judiciar

Primul bilanț al Noului Cod Penal. 6.000 de persoane arestate la domiciliu sau puse sub control judiciar

Primul bilanț de la intrarea în vigoare a Noului Cod Penal arată că în șase luni peste 6.000 de persoane au fost arestate la domiciliu sau puse sub control judiciar, se arată într-un comunicat IGPR

''Poliţia Română a luat măsurile necesare astfel încât persoanele faţă de care au fost dispuse măsuri preventive neprivative de libertate să fie supravegheate în conformitate cu noile prevederi procesual penale, intrate în vigoare la 1 februarie a.c.. Peste 6.000 de persoane faţă de care au fost dispuse măsuri preventive în conformitate cu prevederile Noului Cod de Procedură Penală au fost supravegheate de Poliţia Română, în 6 luni de la intrarea lui în vigoare'', informează IGPR.

De asemenea, din dispoziţia şefului Poliţiei Române a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel naţional, în mod unitar, a prevederilor legale şi a fost dezvoltată o aplicaţie informatică pentru evidenţa acestora.

''În perioada 1 februarie – 31 iulie a.c., la nivel naţional au fost dispuse măsuri preventive neprivative de libertate faţă 6.091 de persoane, dintre care 1.715 au fost revocate, înlocuite sau au încetat de drept. Cuantumul cauţiunilor dispuse de organele judiciare, până la data de 31.07.2014, inclusiv pentru măsurile închise, a fost de 1.375.000 euro şi 2.378.000 lei'', se mai arată în comunicatul citat.

În ceea ce priveşte cazurile în care măsurile dispuse iniţial au fost preschimbate, ca urmare a sesizării organelor judiciare ce au dispus măsura de către organele de poliţie responsabile cu supravegherea cu privire la nerespectarea obligaţiilor sau săvârşirea de noi fapte, fie ca urmare a unor decizii pronunţate în diverse faze ale procesului penal, în 383 de cazuri, măsurile dispuse iniţial de control judiciar au fost schimbate în 184 de cazuri cu arestul preventiv, 160 prin emiterea unui mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, 22 de condamnări cu suspendare, 11 în arest la domiciliu, 2 în control judiciar pe cauţiune, 1 amânare a executării pedepsei, 1 internare într-un centru educativ şi 1 internare într-un centru de detenţie, precum şi 1 măsură educativă.

De asemenea, mai arată IGPR, 78 de măsuri dispuse iniţial de arest la domiciliu au fost înlocuite în 30 de cazuri cu măsura controlului judiciar, în 29 cu cea a arestării preventive, 15 au fost înlocuite cu mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, 2 condamnări cu suspendare, 1 amânare a executării pedepsei şi 1 internare într-un centru de detenţie.

Totodată, la 22 august, la nivel naţional se aflau în lucru, sub supraveghere judiciară, 4.507 persoane, respectiv 368 în arest la domiciliu, 4.102 sub control judiciar şi 37 sub control judiciar pe cauţiune.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.