Evenimentul Zilei > Actualitate > Primii oameni care vor ajunge pe Marte vor muri asfixiați în cel mult 68 de zile
Primii oameni care vor ajunge pe Marte vor muri asfixiați în cel mult 68 de zile

Primii oameni care vor ajunge pe Marte vor muri asfixiați în cel mult 68 de zile

Cinci cercetători americani avertizează că proiectul Mars One inițiat de o companie olandeză, care intenționează să trimită pe Marte câteva zeci de voluntari, fără posibilitatea de întoarcere, va fi o adevărată tragedie.

Plantele care ar trebui să îi hrănească pe coloniști și care ar urma să fie cultivate în spații închise vor produce prea mult oxigen. Cum o tehnologie care să echilibreze atmosfera nu a fost inventată, temerarii pionieri vor muri asfixiați în cel mult 68 de zile, avertizează cercetători ai prestigiosului Institut Tehnologic din Massachusetts.

În plus, coloniștii vor avea nevoie, din ce în ce mai des, să le fie trimise piese de schimb pentru ca aparatura de la fața locului să poată continua să funcționeze. Și asta în condițiile în care, în versiunea celui mai optimist scenariu posibil, costurile misiunii au fost deja estimate la peste 4,5 miliarde de euro.

Bas Lansdorp, inițiatorul proiectului, respinge speculațiile cu privire la costuri, dar recunoaște că furnizarea de piese de schimb ar putea fi o problemă:

”Aici au dreptate: cea mai mare provocarea pentru Mars One este să mențină totul în stare de funcțiune. În ceea ce privește problema oxigenului, sistemul mai trebuie testat dar dispunem de tehnologia necesară pentru a-l pune la punct”.

Mars One este un proiect privat planetar lansat de olandezul Bas Lansdorp, cofondator şi preşedinte al companiei cu același nume, care are ca scop trimiterea, în 2024, a unui echipaj de voluntari pentru colonizarea planetei Marte, fără posibilitatea de a reveni pe Terra, după o călătorie de şapte luni.

Peste 200.000 de persoane din 140 de țări diferite s-au oferite voluntare pentru acest proiect, privit cu scepticism de mulți, dar care beneficiază de susținerea laureatului Nobel pentru fizică din 1999, Gerard't Hooft. La sfârșitul lui februarie au fost selecționați 100 de candidați din care în final vor fi aleși 24. Proiectul Mars One ar putea fi finanțat prin intermediul unui reality-show TV care să prezinte pregătirea voluntarilor.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: