Evenimentul Zilei > International > Ultima găselniţă a primarului Romei: CAPRE şi OI folosite pe post de maşină de tăiat iarba în parcuri
Ultima găselniţă a primarului Romei: CAPRE şi OI folosite pe post de maşină de tăiat iarba în parcuri

Ultima găselniţă a primarului Romei: CAPRE şi OI folosite pe post de maşină de tăiat iarba în parcuri

Primarul Romei a găsit o soluţie inedită şi fără costuri: Capre şi oi pe post de maşini de tuns iarba pentru a gestiona cum trebuie spaţiile verzi din Roma. Nu, nu este o glumă, o face şi Berlinul, iar dacă unele parcuri seamănă cu o junglă urbană şi nu cu spaţii pentru cetăţeni, de ce n-ar încerca şi Roma?

Deja chestiunea se petrece în marele parc roman Caffarella, iar acum iniţiativa se va extinde şi la marile Vile (proprietăţi private imense). Chestiunea a fost anunţată de consilierul pentru mediul ambiant al capitalei Italiei. ''Trebuie să spun că primarul Virginia Raggi, chiar recent mi-a solicitat folosirea oilor şi a altor animale pentru a face munca asta. E o modalitate simplă, dar şi foarte interesantă''.

Există 44 de milioane de metri pătraţi de spaţii verzi în Roma, iar din acest punct de vedere este oraşul cel mai verde al Europei. ''Munca noastră este una ciclopică -se plânge consilierul – o muncă ce începe dis de dimineaţă şi se termină în noapte, târziu''. Primăria, care a făcut un studiu ''foarte analitic'', pentru a înţelege situaţia actuală al spaţiului verde pe orizontală al capitalei.

''Pentru a răspunde în mod satisfăcător va trebui să intervenim cu o metodologie de intervenţie semnificativă''. Sigur, o singură intervenţie pe an nu e suficientă, e nevoie de mai multe: ''Acest lucru comportă un cost foarte mare'', explică din nou consilierul Montanari, care invocă o implicare mai mare a guvernului.

Suma minimă pentru  înreţinere  a fost evaluată la 109 milioane de euro. ''Pentru noi îngrijirea şi întreţinerea sunt esenţiale''. O strategie există: luarea în primire a parcurilor de către cetăţeni privaţi care au oi şi capre. Parcurile sunt astfel gestionate mai bine, existând deja 109 cazuri''.  notează Il Tempo.