Evenimentul Zilei > Social > Primarul din Baia Mare, atac dur la adresa comunității maghiare. Edilul s-a enervat pe lipsa de etichete în română
Primarul din Baia Mare, atac dur la adresa comunității maghiare. Edilul s-a enervat pe lipsa de etichete în română

Primarul din Baia Mare, atac dur la adresa comunității maghiare. Edilul s-a enervat pe lipsa de etichete în română

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, i-a retras atribuţiile viceprimarului Pap Zsolt István. Motivul ar fi că Zsolt ar fi dat jos un steag românesc. Incidentul a avut loc la Sărbătoarea castanelor, desfășurată între 23 - 25 septembrie.

Primarul Cătălin Cherecheş a mers și el în zona unde a avut loc Sărbătoarea castanelor. Astfel, el a constatat că pe tarabe erau scrise denumiri doar în limba maghiară. Pentru că a fost deranjat de acest lucru, edilul a decis montarea tricolorului românesc pe acele tarabe.

În același timp, viceprimarul István Zsolt Pap a înlăturat un steag românesc, gest pe care Cherecheş l-a considerat un afront. Ulterior, primarul a decis să-i retragă atribuţiile.

Explicațiile oferite de Cătălin Cherecheș

Primarul a dorit să clarifice într-un mod foarte clar că nu se va trece peste acțiunile noilor lideri ai UDMR din planul local. De asemenea, Cherecheș a mai precizat că județul se numește Baia Mare și că denumirea oficială este tot Baia Mare. Faptul că se acceptă și denumirea Nagybánya, acest lucru se face din „din curtoazie, din eleganță”. Mai mult decât atât, edilul a mai explicat că dorește ca toate anunțurile din județ să fie scrise în limba română.

„Dacă eu mă duc să cumpăr pâine, acolo unde mă duc să cumpăr pâine scrie mare şi lat Pâine, şi nu scrie Kenyér. Iar dacă nu vor să schimbe din Kenyér în Pâine, atunci lângă Kenyér să pună steagul românesc. Şi atunci înţeleg că pot să intru şi eu român acolo. Dar dacă scrie numai în ungureşte înseamnă că nu e şi pentru mine, pentru românul ăsta care este pentru unii ca ei un papagal  care trebuie să citească în dicţionare ce le scriu alţii în limba maghiară”, a explicat primarul. Faptul că viceprimarul orașului a decis să dea jos steagul românesc, l-a făcut pe primar să îi retragă atribuțiile pe care i le-a delegat.

Filiala locală a UDMR îl acuză pe primarul din Baia Mare

De asemenea, și UDMR a avut o reacție vizavi de acest incident. Reprezentanții formațiunii maghiare l-au acuzat pe primar că, prin acest gest, „sapă tranșee între comunitățile românești și maghiare ale orașului”.

„Considerăm de neînțeles și inacceptabilă declarația primarului, Cătălin Cherecheș, făcută la Sărbătoarea Castanelor, prin care inscripțiile maghiare ar trebui acoperite cu steagul României la tarabele de vânzare cu kurtos. Steagul României a fost pus joi de către personalul primăriei, însă vineri dimineață viceprimarul orașului, István Zsolt Pap, a ordonat să fie demontate”.

De asemenea, oficialii au mai precizat că este regretabil că primarul a apelat la această măsură. În plus, membrii UDMR sunt siguri că decizia edilului nu va face decât să creeze dispute între comunitățile românești și maghiare ale orașului,  potrivit emaramures.ro.