Primarul Chiliman, amendat

Primarul Chiliman, amendat

Edilul sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost amendat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru că pe site-ul instituţiei pe care o conduce ar fi apărut liste cu date personale ale persoanelor seropozitive, ca anexe la două hotărâri de consiliu.

Primarul va fi nevoit să plătească suma de 1.000 de lei, după ce, în acelaşi caz, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal aplicase deja primăriei o amendă în valoare de 2.000 de lei. În replică, reprezentanţii primăriei acuză faptul că membrii CNCD au acţionat în baza unei „făcături jurnalistice“ şi că listele nu au existat niciodată pe pagina instituţiei: ar fi fost doar două hotărâri - una în decembrie 2005 şi alta în ianuarie 2006 -, referitoare la acordarea de cartele magnetice de metrou.

„Primăria va contesta sancţiunea dată de CNCD deoarece nu are temei. Hotărârile respective au fost publicate, însă fără anexe“, spune Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al primăriei. Membrii CNCD n-au văzut listele pe site De cealaltă parte, membrii CNCD susţin că au respectat toate procedurile legale: părţile au fost citate, iar la momentul respectiv primarul Chiliman a recunoscut greşeala subordonaţilor săi. „A spus doar că nu este vina sa şi că el le-a spus oamenilor săi să nu publice datele personale. N-au negat acest lucru“, precizează Asztalos Csaba, preşedintele CNCD.

Istvan Haller, reprezentantul CNCD care s-a ocupat de dosar, a declarat că a existat chiar o adresă, semnată de primarul Chiliman, în care recunoaşte greşeala. El a arătat însă că nu poate furniza o copie a respectivului document, întrucât este parte din dosar. Membrii consiliului recunosc, în schimb, că n-au văzut cea mai importantă dovadă, lista propriuzisă, deoarece aceasta ar fi fost ştearsă de pe site cu două zile înainte ca plângerea să ajungă la CNCD. „Există însă oameni care au văzut-o“, susţine membrul CNCD. „Dacă dumnealui consideră că decizia nu este corectă, o poate ataca în instanţă“, a adăugat Haller.

Ne puteți urmări și pe Google News