RETROCEDĂRILE ar putea fi blocate. Primăriile mai pot fi date în judecată pe LEGEA 10 doar până pe 30 iunie
Editura Evenimentul si Capital

RETROCEDĂRILE ar putea fi blocate. Primăriile mai pot fi date în judecată pe LEGEA 10 doar până pe 30 iunie

Primarul general Gabriela Firea a dispus înfi inţarea unui comitet pentru analizarea şi eficientizarea soluţionării dosarelor depuse la instituția pe care o conduce FOTO: EVZ
Autor: | | 1 Comentarii | 2708 Vizualizari

Zeci de mii de proprietari ar putea pierde dreptul de a beneficia de reparații financiare sau de a primi înapoi proprietățile luate abuziv de statul român

Au mai rămas câteva săptămâni în care primăriile mai pot fi chemate în instanță pentru nesoluționarea cererilor de restituire a proprietăților. Termenul este valabil pentru acele autorități ce au de soluționat peste 5.000 de cereri, atrag atenția avocații firmei Pavel, Mărgărit și Asociații.

„După atâția ani în care s-a așteptat soluționarea dosarelor în plan adminstrativ, în sfârșit foștii proprietari au posibilitatea să se adreseze instanțelor, unde oricum procedura este mai rapidă decât cea administrativă”, a spus avocatul coordonator Radu Cătălin Pavel. Potrivit acestuia, instanțele judecătorești din Capitală sunt extrem de aglomerate și încep judecarea dosarelor în ordinea în care au fost înregistrate, aşa că avocatul recomandă moştenitorilor şi foştilor proprietari să se grăbească.

Dosarele trebuiau să fie gata la 1 ianuarie

Termenul până la care primăriile trebuiau să soluţioneze dosarele a fost 1 ianuarie 2017, a mai explicat avocatul. Astfel, potrivit alin. 1 din art.33 al Legii 165/2013, „entităţile învestite de lege (care mai au de soluţionat peste 5.000 de cereri) au obligaţia de a soluţiona cererile formulate potrivit Legii nr. 10/2001 în termen de 36 de luni”. Termenul de 36 de luni curge începând cu data de 1 ianuarie 2014, data limită împlinindu-se, astfel, la începutul acestui an.

Aceeași lege prevede că în cele şase luni ce urmează împlinirii termenului, așadar până pe data de 1 iulie 2017, primăriile pot fi chemate în instanță pentru neîndeplinirea obligației.

Pe 20 mai 2013 a intrat în vigoare Legea 165. Legea modifică regimul despăgubirilor: în loc de despăgubiri bănești se vor acorda puncte în compensare, cu care moștenitorul participă la licitații organizate de stat și prin care se pot cumpăra terenuri din fondul public.

Zeci de mii de dosare nesoluționate

Potrivit statisticilor publicate pe site-ul Primăriei Capitalei, dintr-un total de 42.561 de dosare administrative constituite în temeiul legii 10/2001, Municipalitatea avea 22.142 de dosare nesoluționate. Totodată, numărul total al dosarelor depuse în baza prevederilor art. 43 din legea 165/2013, la data ultimei actualizări, era de 14.652. În acest caz, e vorba de dosare constituite inițial în temeiul prevederilor altor două legi, (18/1991și 1/2000), rămase nesoluționate până la data intrării învigoare a Legii 165/2013, și care au fost ulterior transmise comisiilor constituite pe lângă autoritățile publice locale pentru aplicarea Legii 10/2001, în vederea soluționării.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate