Evenimentul Zilei > Economie > Prima zi de CRĂCIUN: Cu CÂTE MII DE TONE și MILIOANE de litri celebrează românii Sărbătorile Iernii
Prima zi de CRĂCIUN: Cu CÂTE MII DE TONE și MILIOANE de litri celebrează românii Sărbătorile Iernii

Prima zi de CRĂCIUN: Cu CÂTE MII DE TONE și MILIOANE de litri celebrează românii Sărbătorile Iernii

Românii consumă în perioada Crăciunului şi a Anului Nou peste 7,3 milioane de cozonaci, 1,5 milioane de porci, peste 160 de milioane de ouă și nu mai puțin de 50 de milioane de litri de vin.

Un milion de porci din gospodării, 500.000 de porci de la ferme

În România se sacrifică în perioada Crăciunului peste 1,5 milioane de porci, în jur de 30% din totalul animalelor sacrificate într-un an întreg, din care în jur de 450.000 -500.000 de capete provin din fermele comerciale, iar diferenţa este reprezentată de sacrificările din gospodăriile proprii. 

Preparatele de porc sunt la mare căutare de Sărbători. Astfel, vânzările de tobă, caltaboş sau cârnaţi, în creştere cu 15% în decembrie, potrivit estimărilor specialiștilor consultați de Agerpres. 

Șapte milioane de cozonaci

Crăciun fără coznac nu este posibil. Preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu, estimează că vor intra pe piaţă circa 7,3 milioane de cozonaci, o cifră uşor în creştere faţă de anii trecuţi, însă preţurile rămân neschimbate. 

"Estimez că vom avea vânzări de circa 7,3 milioane de cozonaci în perioada sărbătorilor de iarnă. Preţurile au rămas nemodificate faţă de anul trecut, fiind situate între cinci şi 40 de lei pe bucată", a declarat pentru AGERPRES preşedintele ROMPAN, adăugând că peste 80% dintre consumatorii români preferă cozonacii tradiţionali în defavoarea celor din import, care sunt oferiţi mai mult pentru cadouri, decât pentru consumul propriu. 

160 de milioane de ouă 

Folosite pentru cozonaci, prăjituri, maioneză, ouăle sunt de asemenea la mare căutare de Sărbători. 

Potrivit preşedintelui Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, Ilie Van, în luna decembrie, românii cumpără în jur de 160 de milioane de ouă, cu 50% mai mult comparativ cu o lună obişnuită. 

Consumul de vin creşte cu 50%. Preferate sunt cele roșii

Şi consumul de vin creşte cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, în medie, românii beau cu 50% mai mult vin faţă de o lună obişnuită. Potrivit directorului general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe, românii preferă în această perioadă vinuri roşii, iar consumul total de vin este estimat la 50 de milioane de litri numai în luna decembrie, din care doar 40% provine din piaţa fiscalizată. 

Consumul anual de vin în România este de 25 de litri pe cap de locuitor şi reprezintă doar jumătate din consumul ţărilor dezvoltate, care se ridică la peste 50 de litri/locuitor. 

Per total, vânzările de produse alimentare vor creşte cu 70-75%, până la finele anului. Bugetul mediu pe care românii au declarat că l-au alocat în acest an pentru Crăciun şi Revelion strict pentru mâncare şi băutură (carne, cozonac, băuturi răcoritoare, fructe) este de este de 602,21 lei, comparativ cu 600,76 lei în 2013. Suma este în creştere faţă de bugetul pentru 2012 – 501 lei – şi 422 de lei în 2011.