Italia a raportat marţi doar 122 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel mai mic număr anunţat de autorităţile italiene după primele zile ale epidemiei de COVID-19, care a izbucnit în această ţară la sfârşitul lunii februarie, informează DPA.

Primul caz de transmitere locală a fost anunţat în Italia în data de 20 februarie. Pe 26 februarie, Italia avea 76 de cazuri noi, iar acest număr a crescut brusc la 252 în ziua următoare şi a cunoscut apoi o creştere dramatică până la sfârşitul lunii martie.

În urma datelor comunicate marţi de Agenţia de Protecţie Civilă italiană, numărul total al infectărilor a urcat la 238.833, iar bilanţul deceselor a crescut cu 18 victime şi a ajuns la 34.675.
Numărul deceselor anunţate marţi este cel mai mic raportat de autorităţi după data de 2 martie.

O altă veste pozitivă vizează cazurile active, al căror număr a scăzut cu peste o mie în comparaţie cu ziua de luni şi a ajuns la 19.573. Acest parametru a atins valoarea maximală – 108.000 – în data de 19 aprilie.

Italia este una dintre ţările care au fost cel mai grav afectate de pandemia de COVID-19. Autorităţile de la Roma au decretat carantină naţională la începutul lunii martie şi primele măsuri de relaxare a restricţiilor au fost adoptate gradual la începutul lunii mai.

Pe de altă parte, autorităţile medicale italiene au tras un semnal de alarmă în privinţa pericolelor legate de apariţia celui de-al doilea val al epidemiei de coronavirus în Italia, după relaxarea generală a populaţiei locale, care nu pare să se mai teamă de infectarea cu SARS-CoV-2, informează AFP marţi.

„Nu putem să excludem un nou val la toamnă”, a prevenit Massimo Galli, specialist în maladii infecţioase la spitalul Sacco din Milano, pentru cotidianul La Repubblica. După părerea sa, este încă „prea devreme” pentru ca italienii să renunţe la măştile sanitare.

Atmosfera apăsătoare din perioada de izolare pare să fi fost deja uitată de o parte a populaţiei, deoarece în Italia pot fi văzute acum petreceri festive, plaje aglomerate, restaurante care nu respectă normele obligatorii referitoare la păstrarea distanţei între clienţi.

Vânzările de măşti – care nu erau de găsit la începutul izolării – sunt în scădere în Italia, potrivit Federaţiei farmaciştilor. Obligativitatea purtării măştilor sanitare în aer liber, în vigoare în câteva regiuni precum Lombardia, ar trebui să dispară la sfârşitul lunii, însă această decizie este considerată „prematură” de Massimo Galli.