Evenimentul Zilei > Actualitate > Prima reacție a premierului Florin Cîțu după explozia de la Petromidia. Care este cauza incidentului
Prima reacție a premierului Florin Cîțu după explozia de la Petromidia. Care este cauza incidentului

Prima reacție a premierului Florin Cîțu după explozia de la Petromidia. Care este cauza incidentului

Premierul Florin Cîțu a comentat intervenția de la Rafinăria Petromidia. Prim-ministrul a transmis că incidentul a avut loc din cauza exploziei unei țevi la care se lucra.

UPDATE: Premierul Florin Cîțu a transmis că incendiul de la Rafinăria Petromidia a avut loc din cauza unei conducte la care se lucra și care a explodat. Demnitarul a mai asigurat românii că nu se află în niciun pericol.

„Situația este sub control, încă mai rămân pompierii acolo, dar este totul stins”, a transmis premierul Florin Cîțu.

Prim-ministrul României a transmis că știa doar că este vorba despre o explozie. Momentan, nu se cunosc toate circumstanțele în care a avut loc evenimentul, însă Florin Cîțu a informat că a fost vorba despre anumite probleme la o țeavă.

„Se pare că ar fi fost o problemă la o țeavă, se lucra la ceva și a explodat. Asta este ceea ce știm, că se lucra la o țeavă și a explodat. Cel mai important este să știm că niciodată nu a fost viața unei persoane în pericol. A murit o persoană, dar din păcate este vorba despre o persoană care lucra acolo. Persoanele care sunt cu arsuri au fost trimise la București. Momentan rămân în România și sunt tratate aici”, a explicat premierul Florin Cîțu.

Șeful Guvernului a mai transmis că nu există, la momentul prezent, niciun pericol de poluare întrucât nu mai este nicio degajare de fum.

La momentul actual se află în desfășurare o anchetă. În urma exploziei, un bărbat a decedat și alți patru au fost răniți.

Știre inițială: Premierul Florin Cîțu a comentat intervenția de la Rafinăria Petromidia, pentru stingerea incediului care a izbucnit în cursul zilei de vineri. El a făcut o postare pe Facebook, în care a arătat că a primit vestea de la șeful DSU, Raed Arafat și că a solicitat o intervenție de urgență.

O explozie s-a produs vineri la Rafinăria Petromidia și un incendiu a izbucnit la instalaţia de hidrofinare petrol motorină, după cum au informat reprezentanții companiei.

„Am fost informat de Raed Arafat despre explozia de la Platforma Midia-Năvodari, imediat după producerea incidentului. I-am solicitat secretarului de stat Raed Arafat și șefului IGSU, Dan Iamandi, să meargă la fața locului și să coordoneze personal intervenția pentru salvarea persoanelor surprinse de explozie. În aceeași măsură, să se asigure că sunt alocate toate resursele logistice necesare pentru ca situația să fie sub control și să fie evitată producerea altor victime”, a scris premierul Florin Cîțu pe Facebook.

Cîțu a luat în calcul evacuarea localnicilor

El a precizat că i-a cerut șefului DSU să analizeze dacă se impune luara unor măsuri pentru evacuarea locuitorilor din zonă. De asemenea, Florin Cîțu a precizat că intervin mai mulți pompieri din mai multe județe pentru a lichida incendiul.

„De asemenea, i-am cerut șefului DSU să analizeze, împreună cu ceilalți specialiști, dacă se impune luarea altor măsuri de siguranță, inclusiv evacuarea unor persoane din zonă. În acest moment, salvatorii intervin cu 3 autospeciale de stingere de la ISU Dobrogea, sprijinite de 9 autospeciale de stingere din Călărași, Ialomița, Tulcea și Brăila. Acestor forțe li se adaugă o autospecială pentru transportul victimelor multiple, un elicopter SMURD, 5 mașini de intervenție SMURD și 5 ambulanțe de la serviciul de Ambulanță Constanța”, a precizat Florin Cîțu.

Incendiu la Petromidia

O explozie urmată de un incendiu a izbuncnit la Rafinăria Petromidia din Năvodari. Incendiul se manifestă la o instalație de transport petrolier și se acționează pentru menținerea sub control și stingerea acestuia.

La fața locului au fost trimise mai multe echipaje de pompieri care acționează pentru localizare și stingerea flăcărilor.

Conform informațiilor transmise de ISU Constanța, au fost înregistrate șase victime, din care una cu arsuri pe 45% din suprafața corpului.

Petromidia Năvodari este cea mai mare rafinărie din România şi una dintre cele mai moderne din zona Mării Negre şi a Mării Mediterane.

Comunicatul MAI

„Astăzi, 2 iulie 2021, la ora 12:16 a fost anunțat printr-un apel la 112, un incendiu  la Rafinăria Petromidia, localitatea Năvodari, județul Constanța. În aproximativ 8 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajări de fum.

Imediat după primirea apelului, în vederea optimizării misiunii de răspuns, la nivelul județului a fost activat planul roșu de intervenție care presupune suplimentarea resurselor medicale la fața locului.

Prioritatea echipajelor de intervenție a reprezentat-o evacuarea imediată a victimelor,  dintre care, 1 cu arsuri pe 45% din suprafața corpului transportată cu elicopterul SMURD la spital, 1 cu arsuri la nivelul feței transportată la spital, 1 cu traumatism membru inferior, 1 cu traumatism lombar transportată la spital, 1 cu arsuri minore. La acest moment se efectuează operațiuni de căutare – salvare în cazul unei  persoane dispărute.

Incendiul a fost localizat la ora13:14, fiind astfel eliminat pericolul extinderii acestuia la vecinătăți. La locul intervenției s-au deplasat aproximativ 50 de pompieri.

Autospeciale de stingere cu apa și spumă, 1 autocamion cu 2000 l substanța de stingere,  1 autospecială transport victime multiple, 1 cisternă,   5 ambulanțe SMURD de prim ajutor, 1 unitate de terapie intensivă mobilă și 5 ambulanțe ale Serviciului de Ambulanță Județean Constanta.

Pentru optimizarea acțiunilor de răspuns, s-a dispus alocarea de forte suplimentare, respectiv: 8 autospeciale de atingere cu apă și spumă din cadrul ISU Călărași, Ialomița, Tulcea, Brăila, precum și un autocamion cu 2.000 litri substanță de stingere.

Ulterior cantitatea de substanta de stingere a fost suplimentata cu cate 2000 l de la ISU CL, ISU GL, ISU TL, ISU ÎL și ISU VN

La acest moment situația este sub control, iar în urma consultării cu reprezentanții Gărzii de Mediu, direcția fumului este în sens opus fată de plajă și de oraș, motiv pentru care cetățenii sunt în siguranță. Cu toate acestea rugăm populația să își ia măsuri de autoprotecție prin închiderea ferestrelor”, se arată într-o comunicare a ISU Constanța.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: