Preţurile au crescut într-o noapte cât în Ungaria în 6 luni

Preţurile au crescut într-o noapte cât în Ungaria în 6 luni

EFECTUL MAJORĂRII TVA: Preţurile alimentelor de bază au crescut, ieri, cu 8%, în medie. În ţara vecină, majorarea TVA a dus la o creştere treptată a preţurilor, cu 1,3% lunar.

Ieri, marile magazine au fost ocolite de clienţi, care s-au grăbit să-şi facă provizii cu o zi înainte. Motivul: preţurile au explodat peste noapte. Vestea creşterii preţurilor i-a speriat pe români: miercuri-seară, oamenii au luat cu asalt hipermarketurile pentru a face ultimele cumpărături cu TVA de 19%. La raioane a fost aglomeraţie, iar cozile de la case şi de la cântare aminteau de vremuri apuse.

Angajaţii magazinelor spun că au fost la fel de solicitaţi ca şi în zilele precedente sărbătorilor: "Au cumpărat baxuri-baxuri, de parcă ar fi fost Crăciunul sau Paştele. N-au luat nişte produse anume, ci şi-au încărcat cărucioarele cu de toate: carne, ouă, ulei, zahăr, fructe, dulciuri, de toate". Şi au avut şi motive să o facă: într-o singură noapte, preţurile alimentelor de bază (ulei, zahăr, lapte, carne, legume) au crescut, în medie, cu 8%. Asta, spre deosebire de Ungaria, unde, după "ridicarea" TVA, s-a ajuns la aceeaşi creştere în şase luni, patronii alegând să mărească preţurile treptat, cu 1,3% lunar.

Spre exemplu, în marile magazine bucureştene, preţul vinetelor a explodat peste noapte de la 4,99 la 9,85 lei kilogramul, nectarinele au ajuns de la 4,45 lei la 5,19 lei kilogramul, iar roşiile costă 6,25 lei faţă de 4,45 lei kilogramul. Preţul uleiului şi al zahărului a crescut, în medie, cu 20 de bani, iar cel al pieptului de pui este mai mare cu 2 lei. Practic, la casă, un cumpărător trebuie să achite acum 14,6 lei pentru o caserolă de un kilogram.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nici fumătorii n-au scăpat de cheltuieli suplimentare: taxa pe viciu s-a mărit, iar preţul ţigărilor a înregistrat o creştere de un leu/pachet.

Cu ochii pe promoţii

Puţinii români care s-au încumetat să iasă ieri la cumpărături spun că noile preţuri îi fac foarte cumpătaţi. "Vin cu lista de acasă şi iau doar ce îmi trebuie, că, până acum, dacă mă plimbam printre rafturi, îmi mai făcea câte ceva cu ochiul", spune o clientă.

Coşurile nu mai abundă de alimente, cei care vin se uită întâi la promoţii. Când vede un preţ de 0,28 bani pentru o franzelă, o pensionară încarcă cu voioşie 6 pâini în coş. Mai cumpără mere, o bucată de brânză, o caserolă mică de gheare de pui şi se îndreaptă către casă. "Nu-mi permit mai mult şi am muncit o viaţă întreagă la stat. Tare aş vrea să trăiască Boc cu pensia mea, să văd, se descurcă?", comentează femeia.

"Noi dăm cu ce preţ vrem"

Nu toate marile magazine sau grăbit să crească preţurile. Billa şi Ikea, spre exemplu, au anunţat ieri că au decis să suporte costurile provocate de modificarea TVA din resurse proprii, aşa încât consumatorii nu vor fi afectaţi.

Nici în pieţele din Capitală creşterea preţurilor nu se va resimţi prea curând. Motivul: comercianţii susţin că au pe tarabe legume din propria curte, iar pe ei nu-i afectează creşterea TVA.

"Marfa noastră e perisabilă, aşa că trebuie să o vindem, că se strică", spunea, ieri, un producător, dezamăgit că vânzările merg din ce în ce mai prost.

Având în vedere că oamenii caută produse proaspete şi cât mai ieftine, cei de la tarabe îi lasă să-şi aleagă, ba chiar mai fac şi reduceri pentru a-şi vinde marfa. "Noi dăm cu ce preţ vrem. Ţinem cu omu’: dacă kilogramul este 3 lei îl dăm şi cu 2,5 lei dacă nu mai are 50 de bănuţi", arăta un alt comerciant.

CREŞTERE

Preţuri, înainte şi după creşterea TVA

8% este creşterea medie a preţurilor la alimentele de bază, în marile magazine