Prigoana contra școlilor românești din Transnistria și ajutorul de la guvern

Prigoana contra școlilor românești din Transnistria și ajutorul de la guvern Școală / Sursă foto: Arhiva EVZ

Guvernul de la Chișinău intervine pentru a atenua efectele prigoanei contra școlilor românești din Transnistria.

Guvernul ajută școlile din Transnistria

După ce, recent, regimul separatist de la  Tiraspol a majorat unilateral taxele pentru serviciile comunale pentru școlile cu predare în limba română din Transnistria, Guvernul a promis să compenseze cheltuielile suplimentare.

Iar Biroul pentru politici de reintegrare acuză Tiraspolul că refuză să creeze un mediu predictibil și prielnic desfășurării procesului educațional în cele opt școli cu predare în limba română din regiune.

Gestul Tiraspolului este considerat de experții de la Chișinău un mijloc de presiune asupra copiilor, care au devenit astfel ostatici ai regimului separatist. Totodată, gesturile pro-rușilor de la Tiraspol reprezintă un pericol real pentru autoritățile constituționale ale Republicii Moldova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reamintim că, în ciuda, celor convenite anterior în procesul de negocieri privind reglementarea situației din Transnistria, autoritățile de la Tiraspol, sub diverse pretexte, au refuzat abordarea subiectelor fierbinți din zona educației. Iar cele opt școli cu predare în limba română din Transnistria sunt, permanent, într-o situație precară și supuse presiunilor autorităților ilegitime de la Tiraspol.

Transnistria

Transnistria

Acțiunile separatiștilor pro-ruși din Transnistria, previzibile

Grigore Guzun, expert în relații internaționale la comunitatea WatchDog, a declarat, la emisiunea „Dosar Transnistrean” de la Radio Chișinău, că experții se așteptau la astfel de acțiuni din partea regiunii separatiste Transnistria, mai ales în contextul apropiatelor alegeri prezidențiale din Republica Moldova.

„Împreună cu colegii de la WhatchDog am prognozat intensificarea unor astfel de acțiuni, în special în contextul proceselor electorale din Republica Moldova, asta în primul rând, și în al doilea rând, în contextul expirării contractului de tranzitare a gazelor, la sfârșitul anului 2024. Putem vedea presiuni asupra școlilor cu predare în limba română și probabil vom vedea și presiuni asupra agricultorilor noștri, dar și ca de obicei reținerea unor cetățeni moldoveni în stânga Nistrului.

Sunt niște scenarii deja cunoscute. Deși Biroul de Reintegrare spune că pericolele nu sunt reale, eu le-aș cataloga ca niște pericole reale, dar temperate de capabilitățile militare a Ucrainei, care are dislocați în jur de 15 mii de militari la granița cu regiunea transnistreană. Nivelul de risc nu este acum atât de ridicat, dar va crește în apropierea scrutinului prezidențial din acest an și va atinge cote maxime în alegerile parlamentare de anul viitor”, a declarat Grigore Guzun la Radio Chișinău.

transnistria

Sursa Foto Press service of the President of the PMR

De ce prigonesc școlile românești pro-rușii de la Tiraspol

Iar directorul Executiv al Asociației Promo-LEX, Ion Manole, a declarat că autoritățile din Republica Moldova au obligația de a proteja copiii și instituțiile de învățământ din Transnistria, care sunt ostatici în regiune.

„Chișinăul trebuie să facă astfel încât, cel puțin această categorie de persoane și aceste instituții din stânga Nistrului să nu rămână în categoria de ostatici. Însă, noi vedem că regimul de la Tiraspol, exact asta face. Dacă vorbim de aspectul material atunci nu vedem aici mari pericole, pentru că autoritățile constituționale vor identifica resursele necesare și vor suplimenta bugetele, dar să ne amintim că odată cu scoaterea în evidență din nou a acestor instituții de învățământ se poate direcționa spre a promova ura față de această categorie de persoane.

Este un gest de disperare, au găsit punctul cel mai slab - ostaticii pe care îi au acolo: profesorii, părinții, elevii, dar și fermierii din Dubăsari, care la fel sunt foarte vulnerabili atunci când Tiraspolul vrea să tensioneze situația și respectiv apasă pe aceste categorii vulnerabile”, a declarat Ion Manole.

Conflictul dintre autoritățile legitime de la Chișinău și separatiștii pro-ruși din Transnistria s-au reaprins după ce a intrat în vigoare un nou Cod Vamal, care prevede ca agenții economici din regiunea transnistreană să achite taxe vamale la fel ca cei din dreapta Nistrului.