Prietenul la nevoie se cunoaște!

Prietenul la nevoie se cunoaște!

Trădarea mediatică. Din primele clipe, agresiunea Hamas împotriva Israelului a fost susținută propagandistic de Televiziunea de Stat rusă. Așa cum explica propagandistul Serghei Mardan, „acest haos este benefic pentru Rusia, fiindcă hoarda globalistă nu va mai fi concentrată asupra Ucrainei, având de stins focul de nestins din Orientul Mijlociu“.

Iar Andrei Gurulyov, deputat în Duma de Stat, a precizat în emisiunea lui Vladimir Solovyov: „Israelul e aliat cu cine? Cu SUA. Iar Iranul și lumea musulmană din jurul său, al cui aliat este? Al nostru!”

La fel, Serghei Markov, fost consilier al domnului Vladimir Putin, declara la aceeași televiziune: „Principalul aliat al Israelului sunt Statele Unite, care în prezent sunt cel mai de seamă inamic al Rusiei. Aliatul Rusiei, Iranul, este aliat al Hamas.”

În acest context, canalul mediatic Russia Today, condus de propagandista Margarita Simonyan, a început să promoveze sistematic pozițiile grupării teroriste Hamas, ai cărei lideri s-au perindat zile în șir pe ecrane.

Treptat, a devenit clar că această orientare pro-Hamas constituie o linie politică impusă discret, dar ferm de Kremlin. Așa cum comenta deputatul Andrei Gurulyov, „Avem propriile noastre scopuri și sarcini, pe care le-a evidențiat cu măiestrie președintele nostru la Forumul Valdai, arătându-ne calea de urmat.” 

Iranul preia temele propagandei lui Putin

Această orientare a fost oficializată la cel mai înalt nivel de președintele Vladimir Putin care, vorbind la summitul țărilor din Comunitatea Statelor Independente (Bişkek, Kîrgîzstan, 13.10.2023), a amenințat Israelul cu ”consecințe serioase” dacă va asedia Fâșia Gaza, apreciind că israelienii acționează  în același mod în care Germania nazistă a asediat Leningradul.

Încurajată, conducerea de la Teheran s-a grăbit să reia termenii avertismentului rusesc, într-un mesaj trimis a doua zi Israelului, prin intermediul ONU.

Din acea clipă, propagandiștii ruși au avut liber să atace Israel. S-a remarcat prin josnicie fosta sportivă Olga Skabeyeva, care a făcut o serie de remarci scabroase, ce nu pot fi reproduse, la adresa personalului feminin al Armatei israeliene, capturat de Hamas.

Conducerea israeliană a perceput comparația implicită dintre Israel și Germania lui Hitler ca o insultă. Iar prim-ministrul Netanyahu a perceput poziția lui Vladimir Putin ca o trădare: credea că se află în relații apropiate, chiar prietenești cu dânsul.

De fapt, liderul rus e în relații apropiate cu Hamas, care și-a exprimat gratitudinea pentru susținerea oferită terorismului internațional, printr-un comunicat oficial reluat de CNN: „Ne exprimăm recunoștința și aprecierea pentru poziția de susținere a Președintelui Rusiei.”

Arme pentru prieteni.

Înainte de a-l primi pe președintele Putin în lista de prieteni, domnul Netanyahu ar fi făcut mai bine să arunce o privire peste informările serviciilor de intelligence. Încă din 2011, rapoartele semnalau că Hamas primește armament modern, de fabricație rusă.

Mai întâi au apărut rachetele antitanc dirijate. Înafara modelelor mai vechi, sovietice (”Fagot” și ”Konkurs”), în dotarea Hamas a intrat și complexul antitanc ”Kornet”, pe care teroriștii l-au folosit deîndată pentru a ataca un autobuz cu elevi israelieni. 

Conducerea israeliană de la acea vreme a acuzat public Federația Rusă că furnizează arme teroriștilor – dar relațiile discrete ale Kremlinului cu Hamas au continuat. În 2012, primele rachete antiaeriene portabile și-au făcut apariția în arsenalul grupării teroriste.

Inițial a fost vorba de modele mai vechi, sovietice (”Strela-2”), dar în anii care au urmat au intrat în dotare și arme noi, moderne, de producție rusească, precum ”Igla”.

Arme de la Putin pentru teroriștii Hamas

Recent, Hamas a postat înregistrări video din care rezultă că a primit din Rusia două sisteme anti-navă ”Bastion-P”, cu rachete supersonice ”Yakhont”.  Cu raza de acțiune de 300 km., sunt proiectate special pentru a ataca grupările de portavioane ale Marinei SUA.

Dacă mai era vreo îndoială, aceasta a fost înlăturată de declarația responsabilului pentru Relații Externe al Hamas, Ali Baraka:

Avem fabrici care produc de toate, chiar și rachete cu raza de acțiune de 250, 160, 80 și 10 km. Avem fabrici care produc aruncătoare de mine și muniție pentru acestea. Avem fabrici care produc automate Kalașnikov și muniție pentru acestea. Confecționăm muniție cu permisiunea Rusiei, într-o fabrică pe care am construit-o în Gaza.”

Într-adevăr, organizația teroristă Hamas are motive serioase să-și exprime „recunoștința și aprecierea pentru poziția de susținere a Președintelui Rusiei.”

Ucigași cu simbrie.

Imediat după moartea patronului Grupului Wagner, Prigojin, pe canalele Telegram ale respectivei grupări mercenare au început să apară anunțuri grăitoare: „Avem locuri de muncă bune, pe bani buni.

Există întotdeauna cerere pentru oameni ca noi, drept care iată oferta de locuri de muncă: Libia – 180 mii ruble pe lună; Siria și Republica Centrafricană – de la 250 mii în sus. Acum, despre situația din Palestina și Israel. Au apărut oferte, palestinienii oferă 650 mii ruble, nu știu dacă până acum cineva s-a angajat.”

La acea dată, situația părea calmă în Israel, așa că nu am luat în considerare anunțul – care de altfel preciza „nu știu dacă până acum cineva s-a angajat”. În plus, salariile erau anunțate în ruble – iar nu în dolari, cum m-aș fi așteptat. Dar iată că zilele trecute au ieșit la iveală înregistrări de pe bodycamurile ”teroriștilor Hamas” doborâți de Armata israeliană.

Luptători care vorbesc rusește

Pe mai multe dintre acestea apar scene în care luptători mascați folosesc explozibili pentru a sparge zidurile de beton armat care protejează baze militare israeliene, intră și fac prăpăd. Partea interesantă e că, pe înregistrări, luptătorii vorbesc rusește.

Gruparea Wagner este o creație a spionajului militar rus, GRU, este controlată de ofițeri GRU și e de neimaginat ca recrutările de mercenari – pentru Libia, Siria, Africa Centrală sau Fâșia Gaza – să se facă fără știrea și aprobarea Kremlinului. Din nou, Hamas are toate motivele să-și exprime „recunoștința și aprecierea pentru susținerea Președintelui Rusiei.”

Tether, ochiul Hamasului.

650 mii de ruble înseamnă 6 mii $, simbrie lunară pentru fiecare asasin Wagner trimis să măcelărească israelieni. De unde acești bani? Cum au fost ei plătiți mercenarilor? Fiindcă în această profesie, e ca la prostituate: mai întâi banii, abia apoi prestația. 

Dovezile procurate de prestigioasa publicație Wall Street Journal arată că plățile în și dinspre Gaza au fost efectuate printr-o platformă de schimb de criptomonede în ruble, cu sediul la Moscova: „Militanții palestinieni (sic!) au finanțat parțial operațiunile lor în pregătirea atacului din 7 octombrie prin criptomonede.

Portofele virtuale controlate de Jihadul Islamic Palestinian, aliat al Hamas în aceste atacuri, au primit o parte din fondurile a căror total se ridică la 93 de milioane $ prin Garantex, conform unei analize efectuate de Elliptic Research, care arată că și Hamas a folosit o strategie similară de finanțare.”

Cum se finanțează teroriștii palestinieni

Garantex, aflată sub sancțiuni din 22 aprilie 2022, este în prezent principalul canal de transfer al banilor negri în și dinspre Rusia: în luna iunie, totalul tranzacțiilor sale s-a ridicat la vreo 865 milioane $, de trei ori mai mult decât acum un an. Clienții platformei depun bani în criptomonede, care sunt transformate în ruble și plătite cetățenilor ruși.

Conform datelor publicate, diferitele organizații teroriste din Gaza acționează prin intermediul unui parteneriat cu operatorul Bithauz, din Emiratele Arabe Unite.

La oficiul din Dubai al operatorului, clienții plătesc în dolari sau dirham (moneda locală) pentru a cumpăra criptomonede, în principal Tether. Limita de tranzacționare este de 5 milioane $.

Legături între oamenii lui Putin și teroriști

Criptomonedele respective sunt transferate la Garantex Moscova, de unde destinatarii le retrag, în ruble. În același mod funcționează și alți parteneri Garantex din lumea întreagă. Și iată, așa se explică de ce ofertele de angajare de mercenari sunt exprimate în ruble.

Având în vedere reglementările drastice pe care autoritățile ruse le aplică pe piața valutară, să nu-mi spuneți că aceste transferuri scapă atenției Băncii de Stat a Federației Ruse. Din nou, Jihadul Islamic și Hamas au toate motivele să-și exprime „recunoștința și aprecierea pentru susținerea Președintelui Rusiei.”

30 de petrodolari.

Ca de obicei, analizele mele se bazează pe date publice, verificabile. Cu siguranță, serviciile de informații știu mult, mult mai multe despre implicarea Regimului Putin în susținerea terorismului internațional în general și al atentatelor comise de Hamas în Israel, în special.

Mai ales serviciile israeliene știu multe și vor ști și mai multe asupra acestui subiect: Israel nu-și poate permite să tolereze trădarea, mai ales când se soldează cu victime evreiești.

Inafară de deturnarea atenției de la războiul din Ucraina, Rusia a avut și alt interes în susținerea agresiunii. Chiar din primele momente, domnul Serghei Markov, fost consilier prezidențial, declara la Televiziunea Rusă de Stat: „Rusia va beneficia de pe urma creșterii prețului petrolului ca urmare a acestui război”. Rusia beneficiază – dar cine păgubește?

Principalul păgubaș al planurilor Regimului Putin de creștere artificială a prețului petrolului este China, care importă zilnic, în medie, 11,4 milioane de barili de petrol pe zi (în creștere cu 12% față de anul trecut).

Alianță Putin-Jihadul Islamic

Având în vedere dificultățile prin care trece, în prezent, piața financiar-bancară chineză, creșterea prețului țițeiului orchestrată de domnul Putin și partenerii săi din Hamas este precum bomboana pe colivă. Iar faptul că această bomboană e servită de Rusia cu ajutorul Jihadului Islamic e un factor agravant, știute fiind relațiile tensionate ale Beijingului cu mișcările islamiste agresive.

Zilele acestea, domnul Putin se află la Beijing, cu speranța de a-i determina pe chinezi să finanțeze proiectul de gazoduct Power of Siberia II: dacă Germania a scăpat de dependența de gazul rusesc, de ce China nu și-ar pune de gât ștreangul Gazprom?

Sunt sigur că autoritățile chineze vor întâmpina cum se cuvine pe oaspete. Are toate recomandările: sprijinitor al mișcărilor islamiste, se străduiește să arunce în aer prețurile la țiței și să lanseze un satelit de spionaj nord-coreean, drept în creștetul Beijingului.  

Presimt că acei 30 de arginți de la jihadiști îi vor arde căușul palmei domnului Putin...

Editorialul poate fi urmărit AICI

Prietenul la nevoie se cunoaste - Editorial

Prietenul la nevoie se cunoaste - Editorial