Prezența pesticidelor nocive în cerealele ucrainene a fost confirmată. Ce au arătat analizele făcute într-un laborator

Prezența pesticidelor nocive în cerealele ucrainene a fost confirmată. Ce au arătat analizele făcute într-un laborator Cereale. Sursa foto: Arhiva EVZ

Scandalul privind cerealele ucrainene pare să nu se mai termine. Analizele realizate într-un laborator au arătat că un transport de grâu din Ucraina care a ajuns în Europa conţinea pesticide nocive.

Slovacia este una dintre țările în care fermierii au fost grav afectați de cerealele ucrainene care au fost vândute la prețuri mult mai mici. Ulterior, autoritățile au decis, la jumătatea lunii aprilie, ca importurile de produse din grâu și furajele importate din Ucraine să fie interzise. Guvernul de la Bratislava a anunțat atunci că s-a descoperit că un transport de 1.500 de tone de grâu ucrainean care era contaminat cu pesticide interzise în UE.

Ministrul slovac al agriculturii, Samuel Vlcan a anunțat marți, 2 mai, că analizele realizate la un laborator din Danemarca au arătat că acea cantitate de grâu chiar era contaminată cu un nivel ridicat de pesticide. Autoritățile de la Bratislava au vrut să demonstreze că acesta este adevăratul motiv din spatele interzicerii importurile ucrainene Analizele au fost realizate la un laborator din Copenhaga și cele 1.500 de tone de grâu vor fi distruse.

UE a suspendat orice reguli privind importurile din Ucraina

Mai multe țări din Europa de Est au fost afectate de exporturile de cereale din Ucraina. Ulterior, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria au interzis importurile unor produse agroalimentare care veneau din Ucraina. Este important de precizat că Uniunea Europeanp a suspendat taxele vamale și celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurile de cereale și altor produse din Ucraina pentru a putea ajuta Kievul să își revină, după pagubele cauzate de războiul pornit de Rusia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Exporturile de cereale ar fi trebuit să tranziteze statele din Europa de Est prin anumite „coridoare de solidaritate”, dar cantități mari din acestea au rămas în unele țări. Acest lucru i-a afectat pe fermieri, care au rămas cu producția nevândută. În cele din urmă, Comisia Europeană a ajuns la un acord cu Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România privind tranzitul de cereale ucrainene. Celor cinci țări li s-a promis că vor fi luate „măsuri excepţionale de salvgardare” în cazul produselor agricole ucrainene, respectiv grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui, informează Agerpres.