Ministrul român al Agriculturii: Bruxelles-ul va interzice exportul de cereale ucrainene în România până pe 5 iunie

Ministrul român al Agriculturii: Bruxelles-ul va interzice exportul de cereale ucrainene în România până pe 5 iunieNoi facilități adoptate la Chișinău. Sursa: Arhiva EVZ

Comisia Europeană va impune până pe 5 iunie interdicție la exportul de cereale și culturi oleaginoase cu destinația România, a anunțat ministrul român al agriculturii, Petre Daea, citat de Reuters și BTA de la Sofia.

România nu a impus o interdicție, în timp ce Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia au luat măsuri unilaterale pentru a-și proteja piața internă de intrarea produselor agricole ucrainene, amintește agenția. Luna trecută, Comisia Europeană a declarat că va lua „măsuri preventive” de urgență pentru grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță, despăgubind fermierii locali și permițând cerealelor din Ucraina să intre în cele cinci țări est-europene numai dacă sunt pentru export în alte țări ale UE sau pentru restul lumii.

Daea a spus că măsurile Comisiei Europene vor fi implementate cu condiția ca țările să își retragă interdicțiile unilaterale. În caz contrar, dacă nu se ajunge la un acord, Comisia va impune o interdicție concretă exporturilor către România, a spus el.

"Negocierile cu țările (care au impus o interdicție) sunt încă în desfășurare. (...) România va fi protejată printr-o decizie a Comisiei Europene și (...) va primi despăgubiri pentru fermieri", a spus ministrul român al agriculturii după întâlniri la Bruxelles și Luxemburg.

Interdicții unilaterale

La începutul acestei săptămâni, comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat, în cadrul unei reuniuni cu ușile închise a miniștrilor agriculturii din statele membre că țările vor trebui să ridice interdicțiile unilaterale privind importurile de bunuri agricole din Ucraina pentru a primi ajutorul financiar promis pentru fermierii lor, informează EURACTIV.

„Înțelegem pe deplin solicitarea celor cinci state membre de a introduce măsuri împotriva acestei oferte excesive de produse din Ucraina, deoarece ea creează multe probleme fermierilor”, a recunoscut comisarul Wojciechowski, la o conferință de presă după întâlnire.

După luni de deliberare, înainte de asta, Comisia a mobilizat 56 de milioane de euro pentru a ajuta la eliminarea poverii țărilor care se învecinează cu Ucraina. Un ajutor suplimentar de 100 de milioane de euro a fost oferit rapid la doar câteva zile după ce țările au introdus interdicțiile. O sursă de la ședința cu ușile închise a declarat pentru EURACTIV că și comisarul „a subliniat că (statele membre) vor trebui să înlăture măsurile unilaterale pentru a obține sprijin”.

sursa: RADOR / dnevnik.bg

Ne puteți urmări și pe Google News