Fermierii afectați de criza cerealelor din Ucraina vor primi bani mai mulți. Premierul Ciucă salută acordul încheiat de Comisia Europeană

Fermierii afectați de criza cerealelor din Ucraina vor primi bani mai mulți. Premierul Ciucă salută acordul încheiat de Comisia Europeanăsursa foto: Nicolae Ciuca / facebook

Comisia Europeană a ajuns la un acord cu țările afectate de importurile de cereale ieftine din Ucraina, între care și România. Fermierii din țara noastră au protestat pentru faptul că au rămas cu producția de pe anul trecut nevândută. În plus, aceștia susțin că banii promiși de autorități, sunt formă de compensații, sunt prea puțini.

Premierul Nicolae Ciucă a salutat acordul Comisiei Europene cu cele cinci state membre ale Uniunii Europene, România, Ungaria, Polonia și Slovenia, direct afectate de criza importurilor de cereale ieftine din Ucraina.

”Salut acordul provizoriu la care a ajuns Comisia Europeană cu cele cinci state afectate de situația cerealelor din Ucraina, printre care și România. Măsurile convenite demonstrează că abordarea României de a avea o poziție strict europeană, cu evitarea oricăror excese unilaterale, a fost una corectă și echilibrată și că, astfel, le vom putea garanta fermierilor români mai mult sprijin decât dacă am fi procedat individual”, a spus Ciucă.

Ajutor de zeci de milioane de euro

De asemenea, Ciucă a vorbit despre ajutorul financiar acordat fermierilor români, afectați de aceste importuri, care a fost majorat substanțial de Comisia Europeană și Guvernul României.

”În mod concret, acest acord prevede un nou pachet de susținere în valoare de 100 de milioane de euro pentru fermierii afectați din statele vecine Ucrainei. Suma care îi va reveni României se va adăuga celor 20 de milioane de euro, jumătate bani europeni și jumătate de la bugetul de stat, pe care deja le-am aprobat în ședința de guvern”, a mai spus Ciucă.

Polonia renunță la măsurile unilaterale

În urma acordului convenit de Comisia Europeană, cele cinci state membre sunt de acord să renunțe la măsurile unilaterale impuse, ca urmare a acestei crize.

De exemplu, Polonia a interzis complet importurile de cereale din Ucraina, în timp ce România a luat decizia de a permite doar tranzitul acestora spre alte piețe de desfacere.

”De asemenea, acordul încheiat ieri seară stabilește retragerea măsurilor unilaterale luate de unele state europene și permite interzicerea importului a patru produse agricole ucrainene: grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui.Totodată, Comisia a prevăzut și o procedură accelerată de investigare a impactului pe piață, ceea ce va permite ca și pentru alte produse să poată fi luate măsuri de restricționare începând cu 5 iunie”, mai susține Nicolae Ciucă.

Fermierii români vor fi ascultați

Premierul român îi asigură pe fermieri că vor fi ascultați atunci când aceștia vor avea revendicări de făcut, și că măsurile care vor fi luate în viitor vor fi doar pentru sprijinirea acestora.

”Prin elementele convenite în acest acord provizoriu, răspundem preocupărilor exprimate de fermierii români și, în același timp, permitem tranzitul cerealelor ucrainene”, a conchis Ciucă.

Ne puteți urmări și pe Google News