100 de milioane de euro în plus pentru fermierii afectați de războiul din Ucraina

100 de milioane de euro în plus pentru fermierii afectați de războiul din UcrainaTerenuri agricole. Sursa foto: Arhiva EVZ

România va primi o compensație financiară de 100 de milioane de euro, pentru a ajuta la despăgubirea fermierilor afectați de consecințele negative ale războiului din Ucraina.

Vești bune pentru fermierii din România. Se vor aloca 100 de milioane de euro în plus pentru fermierii români afectați de războiul din Ucraina.  De asemenea, România va pune în aplicare măsuri suplimentare pentru a asigura tranzitul cerealelor ucrainene prin țară și va primi, în schimb, sume suplimentare pentru despăgubirea fermierilor afectați de criza cauzată de războiul din Ucraina.

Rareș Bogdan, despre despăgubirile ridicole inițiale alocate României

Rareș Bogdan a declarat că această sumă suplimentară s-a datorat după trei scrisori trimise de Delegația EPP România Comisiei Europene, intervenția președintelui Klaus Iohannis de după anunțul despăgubirilor ridicole inițiale, adică 54 de milioane total.

„100 de milioane de euro în plus pentru fermierii afectați de războiul din Ucraina. Iată ce înseamnă să ne coodonăm eforturile! După trei scrisori trimise de Delegația EPP România Comisiei Europene, intervenția președintelui Klaus Iohannis de după anunțul despăgubirilor ridicole inițiale, adică 54 de milioane total, din care Romania a luat doar 10,5 milioane euro, cererea mea directă adresată Ursulei von de Leyen din plenul Parlamentului, plus scrisoarea comună a 5 guverne, plus susținerea fără ezitări a președintelui Popularilor Europeni, Manfred Weber, iată că se mișcă lucrurile”, a mai spus europarlamentarul PNL.

Măsurile care vor fi luate pe teritoriul României cu privire la transportul cerealelor din Ucraina

Prim-vicepreședintele PNL, europarlamentarul Rareș Bogdan, a mai subliniat faptul că România va sigila și monitoriza toate transporturile de cereale din Ucraina.

„Comisia Europeană a înțeles că fermierii din câteva state riscă falimentul, căci cerealele lor stau în hambare și putrezesc. Din scrisoarea trimisă de Comisie guvernelor rezultă că aceasta se va asigura că tranzitul produselor agricole din Ucraina către beneficiari UE sau țări terțe este fără probleme. România va sigila și monitoriza toate transporturile de cereale din Ucraina. Mai mult, Autoritatea Sanitar-Veterinară va controla la vamă nivelul de pesticide din produsele provenite din Ucraina”, a anunțat Rareş Bogdan pe Facebook.