Potrivit ministrului, în această vară, în România o secetă cumplită va afecta foarte multe suprafețe agricole. În aceste condiții majoritatea culturilor agricole vor fi compromise.

„Din păcate, traversăm o secetă cu care România nu s-a mai întâlnit de foarte mulți ani, și care se suprapune crizei provocate de Coronavirus”, a spus Oros

Cel mai mare deficit de apă este înregistrat în terenurile din Dobrogea și Moldova a adăugat ministrul, fapt ce va duce la pagube imense pentru proprietarii culturilor de grâu, orez, secară, rapiță, porumb etc.

Cu toate acestea, ministrul Oros a ținut să precizeze că nu există motiv de panică în rândul populației, pentru că există stocuri suficiente de grâne care să asigure necesarul de consum al României.

„Evident că această secetă va avea efecte în economie și în întreg lanțul agricol, un impact negativ pe care cetățenii îl vor resimți la rafturi/prețuri. Nu există însă pericolul să rămânem fără alimentele de bază, pentru că există stocuri suficiente iar ceea ce se produce acoperă necesarul de consum din țară”, a comentat Oros la Digi 24.

România consumă anual aproximativ 2 milionae de tone de grâu și 7 milioane de tone de porumb. Seceta va duce la o pierdere a produceției anuale de 50%, ceea ce înseamnă că necesarul de consum va rămâne acoperit, mai ales că între timp au fost  achiziționate stocuri mari de grâne de la producători, și se caută soluții pentru stocuri și la producători privați. În același timp, există stocuri semnificative și la produse de bază, precum cărnuri, lacatete etc.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE