Evenimentul Zilei > Economie > PREȚURILE la mâncare și băutură: LOCUL pe care si situează România în UNIUNEA Europeană
PREȚURILE la mâncare și băutură: LOCUL pe care si situează România în UNIUNEA Europeană

PREȚURILE la mâncare și băutură: LOCUL pe care si situează România în UNIUNEA Europeană

Cele mai scăzute preţuri la bunuri de consum și servicii au fost înregistrate anul trecut în Bulgaria (48% din media UE), România (54% din media UE), Polonia (56% din media UE) şi Ungaria (57% din media UE), conform datelor publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Danemarca a înregistrat, în 2014, cele mai mari preţuri din Uniunea Europeană la bunuri de consum şi servicii (138% din media în UE28). 

Pe locul doi în topul celor mai ieftine prețuri la alimente

Pe categorii, în cazul produselor alimentare şi băuturilor non-alcoolice, cele mai scăzute preţuri au fost înregistrate anul trecut în Polonia (61% din media UE), România (68%), Bulgaria (70% din media UE) şi Ungaria (76% din media UE). 

La polul opus s-a situat Danemarca (139%), unde s-au înregistrat cele mai mari prețuri. 

Bulgaria (58% din media UE), Ungaria (65% din media UE), România (72% din media UE) şi Polonia (74% din media UE) au cele mai mici preţuri şi la băuturi alcoolice şi tutun din UE, cel mai ridicat fiind consemnat în Irlanda (170%) şi Marea Britanie (165%). 

Eurostat precizează că această variaţie mare de preţuri este cauzată în principal diferenţelor în taxarea acestor produse în rândul statelor membre. 

Pe locul patru la prețurile hainelor

Variaţii mici de preţ se înregistrează în cazul articolelor de îmbrăcăminte, cele mai ieftine fiind înregistrate în Ungaria (70% din media UE), Bulgaria (79% din media UE), Polonia (84% din media UE) şi România (86%), iar cele mai scumpe în Suedia (121%). 

La echipamentele electronice, variațiile de prețuri sunt destul de mici la nivelul UE. Cehia şi Poloniei se situează la nivelul a 85% din media UE, în timp ce în Malta nivelul este de 116% din media UE. În România, preţurile sunt aproape de media din UE (107%). 

La restaurante şi hoteluri, variaţiile de preţ sunt semnificative, de la 46% din media în UE în Bulgaria, 51% în Ungaria şi 52% în România până la 147% din media în UE în Danemarca.