Prețul gazului va exploda. Suprataxa din Germania ne lovește la buzunar

Prețul gazului va exploda. Suprataxa din Germania ne lovește la buzunar Gaze. Sursa foto: Arhiva EvZ

Suprataxa pe gaz introdusă de Germania are efecte directe asupra tarifelor de depozitare, livrare către toate statele europene, arată o analiză Profit.  Suprataxa impusă de guvernul german  înseamnă pentru consumatorii și companiile austriece peste 100 de milioane de euro pe an, potrivit presei  austriace.

Suprataxa pe gaz. Costuri mari pentru consumatori

Factura la gaze

Sursa foto: Arhiva EVZ

Războiul declarat de Rusia Ucrainei a făcut a determinat statele Uniunii Europene să caute soluții pentru independența energetică. Astfel, guvernele din țările UE au fost nevoite să găsească alte forme de stocare, respectiv livrare de gaz, ceea ce înseamnă costuri mai mari. Oficialii europeni au cerut eliminarea suprataxei pentru livrarea de gaz, însă, doar state precum Italia și Bulgaria  au renunțat la introducerea costurilor suplimentare pentru stocarea gazelor.

Conform sursei citate, taxa de stocare a gazelor impusă de Germania a crescut în mod constant și se ridică acum la 1,86 euro/MWh pentru perioada ianuarie-iunie 2024. Creșterea taxei de stocare a gazelor de la 1,45 euro/MWh, cât a fost în perioada anterioară, a fost justificată de guvernul german prin consumul mai redus de gaze, căruia trebuie să i se aloce costurile deja suportate.

Taxă și pentru exportul gazelor în Austria

Coridoare ale energiei

Sursa foto: Arhiva EVZ

Taxa pentru stocarea  gazelor se aplică  și pentru  exportul combustibilului în Austria,  lucru care se refectă direct în buzunarele clienților finali, inclusiv din România. Suprataxa este estimată la  aproximativ 115 milioane de euro, potrivit sursei citate.  Cele mai  afectate de costurile suplimentare sunt  landurile federale din vestul Austriei, alimentate exclusiv prin intermediul rețelei de gaze germane.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prețul gazului pentru consumatorii casnici ar putea crește cu aproximativ 0,06 RON/kWh din cauza introducerii taxei de carbon, lucru stabilit prin Directivă Europeană.  Aceasta ar putea duce la o creștere de cel puțin 20% a facturii prețului gazului plătit de populație, cu posibilitatea ca acesta să crească și mai mult în funcție de alte taxe și impozite aplicate, sunt prognozele analiștilor financiari.