Prețul cu ridicata al energiei electrice a crescut în iulie, pentru prima dată în acest an. Gazele naturale, în vârful producției

Prețul cu ridicata al energiei electrice a crescut în iulie, pentru prima dată în acest an. Gazele naturale, în vârful producției Sursa Foto: Arhiva EVZ

Prețul energiei electrice angro pe piața elenă a crescut de la 91 la 112 euro în iulie față de luna precedentă. Aceasta este prima creștere lunară din 2023, deoarece toate lunile anterioare au fost în scădere.

Totodată, după cum arată cel mai recent raport Energy Exchange, prețul mediu al tranzacțiilor cu gaze naturale a fost de 29,87 euro, față de 28,78 euro în iunie. Prin comparație, acum un an, în iulie 2022, prețul energiei electrice era de 338 de euro și gazului de 132 de euro.

În producerea de energie electrică, gazele naturale au reprezentat 37%, SRE 29%, importurile 18%, hidroelectrica 7% și lignitul 6%. Pe partea de consum, 58% din curent a fost direcționat spre joasă tensiune, 19% către medie tensiune și 11% către înaltă tensiune.

În fine, în balanța import-export, importurile au dominat cu 95%, față de doar 5% din exporturi în total ore, potrivit energypress.gr.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pregătiri pentri iarnă, în România

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a anunţat că premierul Marcel Ciolacu le-a solicitat, joi, miniştrilor de linie să pregătească programul pentru iarnă în domeniul energetic, atât pentru populaţie, cât şi pentru producţia economică.

„Premierul Marcel Ciolacu a cerut ministerelor să pregătească asigurarea energiei în sezonul rece, pentru populaţie şi pentru producţia economică. În primul rând, Ministerul Energiei a preluat sarcina de a pregăti în cel mai scurt timp programul pentru iarnă şi să-l prezinte Guvernului”, a afirmat Mihai Constantin, la finalul şedinţei de joi a Guvernului.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a mai precizat că Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care asigură decontarea unor plăţi pentru furnizorii de energie, astfel încât ca sistemul să fie în continuare „perfect funcţional”, cu preţuri plafonate pentru cetăţeni, cum este şi în momentul de faţă