Prețul ambalajelor a crescut. Cât plătești pentru o caserolă sau o pungă. „Destul de mult, dacă stăm să ne gândim că zilnic le folosim.”
- Emma Cristescu
- 11 august 2022, 20:51
Caserolele, pungile sau tacâmurile s-au scumpit. Românii care comandă mâncare trebuie să scoată din buzunar sume mai mari. Producătorii și proprietarii de localuri spun că situația s-a înrăutățit.
Prețul ambalajelor a crescut considerabil, iar caserolele, pungile sau tacâmurile au ajuns să coste mai mult decât o pâine. Ele reprezintă 10-12 la sută din costul total al unui prânz luat la pachet.
În 2021, preţurile ambalajelor erau nesemnificative, acum acestea au crescut cu peste 30%. Producătorii, dar şi proprietarii de localuri au declarat că sunt nemulțumiți de scumpiri și că pierd mulți clienți.
Un prânz la o cantină costă circa 30 de lei. Din aceşti bani, aproape 4 lei sunt pentru ambalaje, adică 11%. Dintr-un alt prânz de 23 lei, 3 lei costă ambalajele, ceea ce reprezintă şi mai mult, aproape 13%. Unii oameni consideră că suma pe care trebuie să o plătească este uriașă, mai ales pentru că își comandă mâncare zilnic.
„Destul de mult, dacă stăm să ne gândim că zilnic le folosim.” „E mult, dacă cheltuim zilnic suma asta pentru mâncarea de la prânz.” „De obicei, îmi ţin la birou nişte furculiţe.”, spun clienții.
Cu cât a crescut prețul ambalajelor
Proprietarii de localuri au declarat că nu doar preţurile foarte mari sunt o problemă, ci şi termenul de livrare al produselor. „Faţă de anul trecut, creşterea este între 35 şi 42 la sută. Acum un an de zile aveam termen de livrare 2 zile, acum ajunge şi la 2 săptămâni.”, spune Cristian Casian, proprietar de cafenea. Multe persoane aleg să refolosească ambalajele pentru a face economie.
„Pe de-o parte, avem satisfacţia că împreună contribuim la reducerea poluării. Pe de altă parte, facem o economie. Folosim o sacoşă mai ieftină, la fel de rezistentă. Îndemn pe toată lumea să le refolosească.”, este recomandarea lui Tiberiu Stoian, Director General la o fabrică de ambalaje.
Mulți români își comandă de mâncare în fiecare zi la muncă, iar singura soluție pentru a păstra banii în buzunar este să își aducă tacâmurile şi caserolele de acasă. Specialiștii îi sfătuiesc să cumpere termos sau pahare reutilizabile pentru a face față scumpirilor, potrivit A3.