Bogdan Olteanu a fost reclamat la CSM pentru imixtiune in justitie.
Scandalul amestecului oamenilor politici in treburile justitiei se extinde cu repeziciune. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, este cel de-al doilea inalt demnitar PNL, dupa ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, reclamat saptamana aceasta la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru „imixtiune in activitatea procurorilor”.
Sesizarea a fost transmisa ieri, la CSM, chiar de procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, dupa ce miercuri presedintele Camerei Deputatilor i-a trimis o scrisoare in care i-a reprosat ca a refuzat sa trimita patru procurori si doi ofiteri de politie judiciara in fata Comisiei parlamentare de verificare a informatiilor privind interceptarea comunicatiilor, care ii convocase la audieri.
In aceeasi scrisoare, Olteanu ii cere procurorului general, pe un ton poruncitor, sa-i trimita pe cei sase la comisie, pe motiv ca acestia ar fi obligati sa se prezinte atunci cand sunt chemati de membrii parlamentului. Toate acestea in ciuda faptului ca procurorii sunt magistrati independenti si doar Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sau instantele de judecata au voie sa controleze si sa evalueze munca.
In acelasi timp, majoritatea activitatilor din Ministerul Justitiei sunt blocate, iar cei multi dintre angajati stau cu demisiile scrise, gata sa le depuna pe biroul lui Chiuariu. Aproape 100 de procurori DNA si ofiteri de politie judiciara din toata tara au protestat si ieri fata de intentia ministrului justitiei de a-l destitui pe colegul lor, Doru Tulus.
Sase anchetatori anticoruptie convocati la parlament
Miercuri Bogdan Olteanu le-a cerut procurorilor Mihai Iustin, Aurel Gogoci, Aristotel Mihai Popa si Florin Chiracu si ofiterilor de politie judicara Stefan Florin si Petre Adrian sa se prezinte in fata Comisiei parlamentare de verificare a informatiilor privind interceptarea comunicatiilor.
Primii doi au lucrat pana la inceputul acestei luni la DNA Pitesti, unde au ocupat, pe rand, functia de procuror-sef al acestui serviciu teritorial. La inceputul acestei luni s-au transferat la Parchete locale din judetul Arges. Procurorii Aristotel Popa, Florin Chiracu si cei doi ofiteri de politie judiciara lucreaza in prezent in cadrul DNA.
In prealabil, cei sase au fost convocati la Comisia parlamentara, insa procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, si procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, au refuzat sa dea curs solicitarii, pe motiv ca magistratii si ofiterii citati fac parte din autoritatea judecatoreasca, si nu din administratia publica.
Rusanu: „Sa blocam conturile la DNA si Ministerul Public”
In aceeasi zi, acest refuz a fost pus in discutie in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, ocazie cu care deputatul PNL Dan Radu Rusanu a reusit sa dea o interpretare naucitoare atitudinii celor doi sefi de Parchete.
„In Legea bugetului de stat nu scrie ca se finanteaza autoritatea judecatoreasca, se finanteaza administratia publica centrala si locala. ...Daca Ministerul Public si DNA nu sunt organe ale administratiei publice centrale, noi nu putem sa-i mai finantam. Trebuie sa le blocam conturile si sa le luam banii. E o problema foarte serioasa”, a afirmat Rusanu.
Somatia lui Olteanu, pe masa CSM
Membrii comisiei i s-au plans apoi presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, care a transmis, tot miercuri, scrisori catre Kovesi si Morar in care i-a somat pe acestia sa respecte dorinta parlamentarilor. Procurorul general al Romaniei i-a raspuns ieri lui Bogdan Olteanu, tot printr-o scrisoare, in care il anunta ca a cerut CSM sa se pronunte daca cererea pe care i-a adresat-o reprezinta o „imixtiune in activitatea procurorilor”.
Mai mult, Kovesi il contrazice pe Olteanu si ii transmite ca exista deja o decizie a Curtii Constitutionale conform careia niciun cetatean al Romaniei nu este obligat sa apara in fata unei comisii parlamentare, fie ca este citat ca martor, fie in orice alta calitate si, in plus, exista si o decizie a CSM care spune ca magistratii nu pot fi audiati de astfel de comisii pentru ca este contrar legilor privind organizarea judiciara.
Explicatiile magistratilor nu sunt suficiente pentru parlamentari, care au decis invitarea, luni, la comisie a Laurei Kovesi, a lui Daniel Morar si a lui Tudor Chiuariu.
Mai mult, alesii nu cred ca au exercitat vreo presiune asupra procurorilor atunci cand i-au chemat la audieri. Senatorul PSD Cristian Diaconescu a precizat ca parlamentarii nu sunt interesati de date legate de anchete, ci vor sa lamureasca daca a fost respectat cadrul legal privind interceptarea comunicatiilor.
La randul sau, deputatul Florin Iordache sustine ca citarea procurorilor la comisie este justificata de vreme ce DNA dispune de tehnica de interceptare. Nu de aceeasi parere este deputatul PD Costica Canacheu, care a apreciat ca invitarea magistratilor excede mandatului comisiei parlamentare.
Olteanu catre Kovesi:
„Solicit sa dispuneti”
Va atrag atentia ca prezenta oricarui demnitar, functionar sau angajat al guvernului si al celorlalte organe ale administratiei publice in fata comisiilor parlamentare este obligatorie atunci cand sunt citati. Ca atare, solicit sa dispuneti procurorilor in cauza, precum si oricaror persoane citate, prezenta in fata comisiilor parlamentare”, a cerut Bogdan Olteanu in scrisoarea catre Kovesi si Morar.
Kovesi catre Olteanu:
„Procurorii nu pot primi dispozitii”
„Avand in vedere ca ati folosit in ultimul alineat expresia „solicit sa dispuneti procurorilor in cauza” va invederez faptul ca atat procurorul general (...), cat si procurorii din structurile Ministerului Public nu pot primi dispozitii de la conducatorii altor institutii din autoritatea judecatoreasca si, cu atat mai putin, de la institutii din puterea legislativa. (...) Fata de aceste aspecte, va comunic faptul ca solicitarea trimisa de dv. a fost inaintata CSM.”
PROTESTE
„De Iasi nu te atingi!”, i-ar fi spus Chiuariu unui subaltern
Incercarea de demitere a procurorului-sef Doru Tulus si comportamentul afisat fata de angajatii din cadrul Ministerului Justitiei de catre ministrul Tudor Chiuariu risca sa arunce in haos activitatea acestei institutii.
Ieri, atmosfera din minister era una „mormantala”, activitatea fiind aproape blocata. Culoarele institutiei erau pustii. Salariatii se baricadasera in birouri si, potrivit celor care mai aveau curajul sa vorbeasca, se faceau ca muncesc. Sefii celor mai importante servicii isi scriau demisiile, iar cei care se mai gandeau ce sa faca erau amenintati cu revocarea din functii.
„Ministrul nu respecta independenta decizionala a personalului. Din datele mele, acum doua saptamani sefa de la Directia de avizare acte normative a dat aviz negativ pe un proiect de HG. A fost chemata si obligata sa-si schimbe avizul. Socata, a ales sa-si inainteze demisia”, a afirmat consilierul demisionar Cristi Danilet. Acesta a mai povestit ce a patit seful corpului de control al ministerului cand a cerut aprobare pentru efectuarea unui control la Camera Executorilor din Iasi. „Ministrul a refuzat replicand: „De Iasi nu te atingi. De acum incolo te duci unde vreau eu””, sustine Danilet.
In acest moment, activitatea ministerului in anumite domenii-cheie, asa cum este elaborarea noilor coduri penale si de procedura penala, este blocata dupa ce expertii delegati in minister au cerut sa le inceteze delegarea. Aceeasi situatie se inregistreaza si la Directia Financiara, acolo unde din zece specialisti sapte au parasit ministerul.
Pe acelasi fond al revoltei generale, la protestul inaintat de procurorii DNA au mai aderat trei structuri teritoriale: Alba, Suceava si Mures. La randul lor, membrii Coalitiei pentru o Guvernare Curata (CGC) cer demisia ministrului de justitie, Tudor Chiuariu, si inlocuirea lui cu o persoana independenta din punct de vedere politic. (Marius Iosef)
Ancheta
Oamenii lui Tulus au intrat in zona interzisa
Procurorii din cadrul Sectiei a II-a a DNA, condusa de procurorul Doru Tulus, au in lucru o ancheta referitoare la asocierea dintre Consiliul Local Iasi si o firma privata, pentru construirea unor galerii comerciale. Ancheta a fost declansata la sfarsitul anului trecut, cand anchetatorii s-au deplasat la Iasi, de unde au ridicat documentele referitoare la aceasta asociere si au audiat peste 30 de persoane care au dat detalii despre respectiva „afacere”.
Ancheta desfasurata in fieful deputatului liberal Relu Fenechiu, prieten apropiat al actualului ministru al justitiei, vizeaza o afacere incheiata intre Consiliul Local Iasi, reprezentat de primarul Gheorghe Nichita, si SC Iulius Group SRL, reprezentata de Iulian Dascalu. Intre cele doua parti s-ar fi incheiat un contract de asociere in participatiune, avand ca obiect construirea Ansamblului Madison.
Potrivit anchetatorilor, hotararea a fost aprobata de consiliul local, desi contractul ridica numeroase semne de intrebare, concesiunea fiind acordata pe o perioada nelimitata, in conditiile in care veniturile care revin municipalitatii iesene sunt nesemnificative. (Marius Iosef)