Mișcarea pentru Regat acuză presiuni pe DIICOT în Dosarul „Abdicarea Regelui Mihai”
Editura Evenimentul si Capital

Mișcarea pentru Regat acuză presiuni pe DIICOT în Dosarul „Abdicarea Regelui Mihai”

Autor: | | 2 Comentarii | 5428 Vizualizari

Dosarul a fost deschis în urma unei sesizări privind răsturnarea ordinii constituționale în perioada 6 martie 1945 – 30 decembrie 1947, depusă la Parchetul General în urmă cu un an, de Ziua Regalității.

Mișcarea pentru Regat și Coroană (MRC) a solicitat DIICOT să i se comunice stadiul dosarului în care se cercetează actele criminale, de după 6 martie 1945, care au determinat răsturnarea ordinii constituționale a țării la data de 30 Decembrie 1947, determinând aservirea țării unei puteri străine ostile, sub care s-a instaurat dictatura comunistă în România, și s-au generat o multitudine de abuzuri, tratamente neomenoase, crime, fapte genocidare.

Așa cum a informat Evenimentul zilei, la sesizarea MRC, DIICOT – Structura Centrală a dispus, sub nr. 467/D/P/2018, începerea urmăririi penale „in rem”, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de art.397 și 438 Cod Penal, scopul fiind restabilirea ordinii legale și constituționale legitime.

Acces la dosar și instrumentare corectă

Concret, MRC cere să i se comunice ordonanțele emise în cauză, modul de învestire a procurorilor DIICOT, stadiul de lucru al acestui dosar penal și dacă planul de anchetă de până în prezent a permis instrumentarea chiar și parțială a probatoriului propus de MRC, precum și un interval de timp apropiat în care avocații săi să se poată prezenta la Parchet pentru studierea dosarului 467/D/P/2018.

Mișcarea pentru Regat și Coroană a sesizat Parchetul General pe 10 mai 2017, de Ziua Regatului României, iar actuala revenire este urmare, potrivit reprezentanților ei, a informațiilor că se fac presiuni, mai ales din zona militară, pentru ca DIICOT să închidă dosarul. MRC subliniază, în adresa către DIICOT, că, fiind aduse în fața justiției faptele și consecințele generate de acțiunile criminale dintre 6 martie 1945 și 30 decembrie 1947, „este necesară instrumentarea corectă, corelativă, a cauzelor care le-au generat”.

Studiul lui Eleodor Focșeneanu, depus ca suport al cercetărilor

Pentru ușurința cercetărilor făcute de procurori, cu titlu de expertiză în materie de drept constituțional și parlamentar, MRC a depus, în copie certificată pentru conformitate cu originalul publicat, studiul realizat în urmă cu mai mulți ani, de avocatul Eleodor Focșeneanu, fost avocat al Regelui Mihai I – „o documentare fără precedent în epoca postbelică și care poate fi suport al unor cercetări penale profesioniste și corecte, pentru a face dreptate atâtor milioane de victime”. Mai mult, reprezentanții Mișcării cer aducerea documentelor nominalizate în studiul avocatului Eleodor Focșeneanu, la dosarul cauzei.

„Arătăm totodată că, pe lângă lucrarea menționată în sesizarea introductivă - Istoria constituțională a României, de Eleodor Focșeneanu, există deja realizate numeroase articole, interviuri, studii și cercetări istorice inclusiv de istorie a dreptului, făcute de istorici, jurnaliști, foști ofițeri publiciști iubitori de adevăr care pot fi aduse la dosar, servind ca pistă de anchetă, împreună cu mărturiile directe ale acestor autori (prin audierea nemijlocită de procuror) urmând să întregească nu doar probatoriul ci și imaginea de ansamblu asupra faptelor și perioadei analizate de parchet - și vă solicităm să dispuneți administrarea acestor probe. De asemenea, se impune audierea neîntârziată a unor martorisupraviețuitori direcți și indirecți ai evenimentelor, a căror vârstă înaintată (unii se apropie de centenar) și stare a sănătății, cere prioritatea necesară. De la o serie de contemporani cu evenimentele cercetate au rămas însă mărturiile publice sau private, în scris sau audio-video - urmează să fie aduse și la dosarul penal”, se mai arată în adresa MRC către DIICOT.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate