Croația şi Slovenia au reacţionat imediat la postarea premierului Ungariei, Viktor Orban:

Replica președintelui Croației pentru Viktor Orban

În ce privește harta/ globul care arată o Ungarie hipertrofiată, altfel, în istoria recentă, un stat prietenos, iată mesajul meu pentru a încuraja studenții croați înainte de absolvire: Croația este un stat și o națiune europeană modernă. Dulapurile și arhivele noastre conțin numeroase cărți și hărți istorice care arată patria noastră mult mai mare decât este azi. Dulapul celor mai multe țări europene ascunde un conținut similiar. Nu le ”distribui” și nu le posta pe Facebook. Nu sunt relevante și realizabile azi și, mai important, ele îi irită la nesfârșit pe vecinii noștri.

De fiecare dată suntem uimiți de hărțile „istorice” care, ca un fetiș întunecat, apar previzibil pe paginile unor „lideri” din vecinătatea noastră. Acestea sunt provocările celor care știu foarte bine că aceste hărți vor rămâne doar în dulapuri. Învață din istorie, dar privește spre viitor, a scris Zoran Milanović pe contul personal de Facebook. 

Președintele Sloveniei, Borut Pahor, de asemenea, a reacţionat la postarea lui Viktor Orban

Președintele Sloveniei, Borut Pahor, a condamnat, astăzi, postarea lui Viktor Orban. ”Este de înțeles și corect faptul că postările recurente a unor hărți care pot fi percepute ca expresia unor revendicări teritoriale sunt tratate cu atitudini de respingere și îngrijorare de publicul democratic, inclusiv de către mine, în calitate de președinte al republicii”, a declarat preşedintele Borut Pahor.

Mai mult, preşedintele Sloveniei, Borut Pahor, a transmis un mesaj în limba română, pentru a-și exprima solidaritatea cu poporul român în lupta cu epidemia de Coronavirus.