Președintele rus al UNESCO a demisionat. Comitetul Patrimoniului Mondial își va putea relua activitățile, blocate odată cu începerea războiului

Președintele rus al UNESCO a demisionat. Comitetul Patrimoniului Mondial își va putea relua activitățile, blocate odată cu începerea războiului Sursa: Unesco

Președintele rus al Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO a decis să-și dea demisia din funcție, pe fondul războiului din Ucraina. Activitățile organismului vor putea fi reluate în curând, după ce au fost blocate pentru mai multe luni.

Odată cu începerea războiului din Ucraina, activitatea Comitetului Patrimoniului Mondial a fost întreruptă, iar vestea demisiei lui Alexandr Kouznețov a venit ca o ușurare pentru Occidentali. Demisia a venit după luni de incertitudine, iar anunțul a fost făcut marți, 22 noiembrie, într-o scrisoare trimisă membrilor Comitetului Patrimoniului Mondial.

Președintele rus al Comitetului Patrimoniului Mondial a demisionat

„Am onoarea să vă informez despre încheierea misiunii mele în calitate de delegat permanent al Federației Ruse la UNESCO”, a spus Kouznețov.

Demisia rusului ar fi venit pe baza viitoarei pensionări, deși aceasta ar fi avut posibilitatea să își păstreze postul în continuare, dacă Rusia nu ar fi început războiul în Ucraina și nu s-ar fi pus contra celorlalte state.

Ne puteți urmări și pe Google News

De la începerea războiului, activitatea organismul responsabil de înscrierea celor mai remarcabile situri arhitecturale sau naturale de pe planetă în Patrimoniul UNESCO a fost blocată, ca urmare a tensiunilor provocate de invazia rusă în Ucraina.

Această demisie nu a căzut din cer, este rodul unei intense medieri a conducerii generale a UNESCO pentru a debloca comisia până acum paralizată”, a spus un diplomat. Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură a trebuit să hotărască, în aprilie, să amâne pe termen nelimitat ședința anuală a acestui comitet, programată inițial pentru iunie în orașul rus Kazan.

Atunci, peste 40 de țări, printre care Franța și Marea Britanie au boicotat evenimentul. Reuniunea ar fi trebuit să actualizeze peisajele, monumentele și orașele incluse pe lista de situri de patrimoniu a organismului.

Un nou președinte trebuie numit

Demisia președintelui rus al Comitetului UNESCO va permite acum numirea unui nou președinte și reluarea activității. Una dintre țările ce trebuiau să preia conducerea era Arabia Saudită. Membrii Comitetului se vor putea reuni în sesiune extraordinară pentru a organiza, în lipsa de a se fi putut întâlni la Kazan, următoarea lor întâlnire anuală, în 2023, fie pe teritoriul saudit, fie la sediul UNESCO, în Paris sau într-o țară terță, potrivit Le Monde.