Zeci de mii de persoane dispărute în războiul din Ucraina: „Cifrele sunt uriaşe”

Zeci de mii de persoane dispărute în războiul din Ucraina: „Cifrele sunt uriaşe” Sursa foto: 244447193 © Oleksii Synelnykov | Dreamstime.com

Peste 15.000 de persoane sunt date dispărute, în Ucraina, de la începutul războiului declanșat de Rusia, în 24 februarie. Informația a fost prezentată de un oficial al Comisiei Internaţionale pentru Persoane Dispărute (ICMP), instituție care a deschis un birou la Kiev. Datele nu sunt definitive și se estimează că va dura mulți ani până când vor fi rezolvate aceste dispariții.

Comisia Internaţională pentru Persoane Dispărute (ICMP), este o organizație cu sediul la Haga, înființată în urma războaielor din Balcani, în anii 1990. După invazia Rusiei din Ucraina, organizația a deschis un birou și la Kiev. Scopul urmărit este de a ajuta Ucraina să documenteze şi să dea de urma persoanelor dispărute în timpul acestui război.

Directorul programului pentru Europa din cadrul ICMP, Matthew Holliday, a declarat că este destul de dificil să documenteze toate disparițiile de persoane.

El a precizat că nu se poate spune câte persoane au fost transferate cu forţa în Rusia şi câte se află în detenţie acolo. De asemenea, organizația nu are informații despre numărul celor care mai sunt în viață, separați de familiile lor şi câți au decedat şi au fost îngropați în morminte improvizate, multe necunoscute.

Ne puteți urmări și pe Google News

Investigațiile vor dura ani de zile

În acest context, apreciază Holliday, investigațiile vor dura ani de zile, chiar și după ce luptele se vor fi încheiat. Va fi dificil de găsit toate acele persoane dispărute, de la momentul începerii războiului a mai precizat oficialul ICMP, într-un interviu acordat Reuters.

El a spus că numărul avansat, de 15.000 de dispăruți nu este exact și că situația poate fi mult mai gravă decât se știe în prezent. Matthew Holliday a arătat că numai în oraşul-port Mariupol, în timpul asediului și a luptelor care s-au dus au dispărut ori au decedat peste 25.000 de persoane.

„Cifrele sunt uriaşe şi provocările cu care se confruntă Ucraina sunt vaste. Pe lângă aceasta, ei (ucrainenii) duc un război în curs de desfăşurare împotriva Federaţiei Ruse”, a spus Holliday.

Rusia continuă să bombardeze infrastructura energetică

Declaraţiile sale intervin după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Naţiunilor Unite să pedepsească Rusia pentru atacurile aeriene asupra infrastructurii civile din ţara sa. Rusia a lansat o nouă serie de atacuri cu rachete de croazieră care au lovit mai multe instalații energetice, lăsând orașele și satele ucrainene în beznă și în frig, după cum relatează Reuters.

Totodată, președintele Ucrainei le-a cerut concetățenilor săi să economisească energia, în timp ce bombardamentele rusești neîncetate au înjumătățit capacitatea energetică a țării. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că e foarte posibil ca iarna aceasta în Ucraina să aibă loc un dezastru umanitar, mai relatează agenția Reuters.

Autoritățile ucrainene spun că milioane de cetățeni, inclusiv din capitala Kiev, se pot confrunta cu întreruperea alimentării cu energia cel puțin până la sfârșitul lui martie 2023 din cauza atacurilor rusești. Compania energetică a Ucrainei spune că aceste atacuri au cauzat pagube „colosale” rețelei electrice.