Iohannis, ceremonie specială la plecarea din Tanzania. Unde mai merge președintele

Iohannis, ceremonie specială la plecarea din Tanzania. Unde mai merge președinteleSursa foto: Profimedia

Preşedintele Klaus Iohannis își încheie vizita în Tanzania. Gazdele africane i-au organizat o ceremonie de rămas bun.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat duminică, 19 noiembrie, la ceremonia de rămas bun organizată la State House din Dar es Salaam cu ocazia încheierii vizitei sale oficiale în Republica Unită a Tanzaniei.

În cadrul ceremoniei, găzduite de preşedinta ţării, Samia Suluhu Hassan, au fost intonate imnurile de stat, în prezenţa gărzii de onoare.

Ce a făcut preşedintele Klaus Iohannis în Tanzania

Iohannis a ajuns vineri în Tanzania, unde a avut convorbiri tete-a-tete cu omologul său, Samia Suluhu Hassan.

Sâmbătă, şeful statului a fost primit de preşedintele Zanzibarului, Hussein Mwinyi.

„Am exprimat astăzi, în dialogul cu preşedintele Zanzibarului, Hussein Mwinyi, nevoia unei cooperări politico-economice sporite. Inclusiv în domeniile sectoriale cu potenţial neexplorat. Care ar putea aduce valoare adăugată relaţiilor bilaterale România - Republica Unită a Tanzaniei. Putem consolida cooperarea noastră în domenii precum educaţie, turism, agricultură, silvicultură, biodiversitate, IT&C, cultură şi management al situaţiilor de urgenţă", a transmis şeful statului, potrivit contului de Facebook al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai spus că România va continua să sprijine numărul în creştere de investitori şi afaceri româneşti, inclusiv în Zanzibar

Iohannis în Zanzibar

Sursa foto: administraţia prezidenţială

Când revine şeful statului acasă

Luni, preşedintele Klaus Iohannis va fi primit de omologul său din Republica Cabo Verde (Republica Capului Verde), Jose Maria Neves.

Klaus Iohannis a început, marţi, un turneu în Africa cu o vizită de stat în Kenya. El a fost primit de omologul kenyan, William Ruto. Ulterior, a participat la Sediul ONU de la Nairobi la o întâlnire cu directorul executiv al UNEP - United Nations Environment Program.

Miercuri, şeful statului s-a întâlnit cu ministrul pentru Protejarea Naturii din Kenya, Alfred Nganga Mutua, şi cu directorul general al Kenya Wildlife Service, Erustus Kanga, în cadrul unei vizite la Parcul Naţional Nairobi. Iar joi a mers la Uthiru Girls High School.

Şeful statului va încheia vizitele în Africa pe 23 noiembrie. Ultima deplasare din acest turneu este în Republica Senegal, unde preşedintele Klaus Iohannis va avea consultări politice cu omologul Macky Sall.

Programul oficial al vizitei mai include, printre altele, participarea celor doi şefi de stat la inaugurarea Casei Naţiunilor Unite din Senegal. Aceasta va găzdui cele 34 de agenţii ale ONU prezente în această ţară.

Preşedintele Iohannis va avea o întâlnire şi cu foşti studenţi senegalezi în România.

Preşedintele Klaus Iohannis, criticat pentru turneul african

Vizita lui Klaus Iohannis în Africa a provocat un val de critici la Bucureşti. În turneul din Africa, cuplul prezidențial îmbină plăcutul cu utilul. Și a început încă de la sosirea în Kenya. După o întrevedere cu șeful statului, marți, imediat după sosire, a urmat un safari în Parcul Național Nairobi. Iar pentru excursie Iohannis și-a eliberat toată agenda zilei de miercuri.

În Zanzibar, uplul prezidențial a ajuns cu feribotul de la Dar Es Salam. Klaus şi Carmen Iohannis s-au bucurat, din nou, de o primire cu dans și cântece specific africane. Președintele României s-a întâlnit cu liderul din Zanzibar. Au avut convorbiri oficiale, urmate de un dineu la reşedinţa de stat.

Jurnalistul Mirel Curea, Prim-redactorul șef adjunct de la Evenimentul Zilei, a scris despre vizitele lui Klaus Iohannis în străinătate. Cunoscutul jurnalist a subliniat că bugetul alocat deplasărilor făcute de șeful statului s-ar fi epuizat încă din luna iunie.

Doar până în luna iunie inclusiv, preşedintele Klaus Iohannis a cheltuit 5,4 milioane de euro și astfel a epuizat aproape total bugetul pe anul 2023 alocat deplasărilor în străinătate. Guvernul a rezolvat criza și i-a alocat încă 1,5 milioane de euro pentru plimbări, din Fondul de rezervă.

„Ăsta și este motivul pentru care a ordonat ținerea la secret a sumelor cheltuite cu nesimțire crasă. Legea nu prevede imperativ ca aceste sume să fie ținute la „secret”, ci este la latitudinea Administrației Prezidențiale declararea lor. În acest timp, pentru salvarea vieților unor copii aflați în situații medicale disperate se fac chete publice.”, arată Mirel Curea.

 

Ne puteți urmări și pe Google News