Evenimentul Zilei > Politica > Președintele Klaus Iohannis, primele declarații despre mobilizarea parțială din Rusia: România condamnă ferm anunțul președintelui Putin
Președintele Klaus Iohannis, primele declarații despre mobilizarea parțială din Rusia: România condamnă ferm anunțul președintelui Putin

Președintele Klaus Iohannis, primele declarații despre mobilizarea parțială din Rusia: România condamnă ferm anunțul președintelui Putin

Președintele României a reacționat după anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială în Rusia. Klaus Iohannis a declarat că România condamnă ferm această decizie și cere Moscovei să oprească agresiunea împotriva Ucrainei.

Președintele României Klaus Iohannis a condamnat ferm, miercuri, anunțul lui Vladimir Putin, privind „mobilizarea parțială” a rezerviștilor ruși pentru a putea participa la luptele de pe frontul din Ucraina.

„România condamnă ferm anunțul președintelui Putin despre pașii pe care îi face Rusia spre noi escaladări în războiul ilegal împotriva Ucrainei. România reiterează apelul către Federația Rusă să oprească imediat agresiunea împotriva Ucrainei și să-și retragă toate forțele armate“, a scris Klaus Iohannis, pe Twitter.

Anunțul lui Putin

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat, în cursul dimineții, că o mobilizare parțială va fi declarată pe întreg teritoriul țării. Ordinul a fost deja semnat.

Potrivit liderului de la Kremlin, de ordinul de mobilizare sunt vizați, în special, cei care au servit în Forțele Armate ale Federației Ruse și au experiență relevantă sau specializări în domeniul militar.

„Această chemare în serviciu a va fi urmată, neapărat, de o pregătire suplimentară a celor mobilizați, având în vedere experiența operațiunii militare speciale”, a spus Vladimir Putin. Liderul la Kremlin a trecut din nou la amenințări și a spus căRusia se va apăra prin orice mijloace, înclusiv prin folosirea, în caz de nevoie, a armelor nucleare.

Disperarea Rusiei

Rusia este disperată după ce în ultimele săptămâni a suferit mai multe înfrângeri pe frontul din Ucraina. Duma de Stat a adoptat chiar și o lege care prevede pedepse aspre pentru soldații care se vor preda, vor refuza să urmeze ordinele sau care vor dezerta din armată.

Potrivit actului normativ, dezertorii riscă o pedeapsă de 15 ani de închisoare. Soldații care se predau ar putea petrece zece ani după gratii, iar cei care refuză să urmeze ordinele comandanților ar putea sta trei ani la pușcărie.

În plus, Moscova încearcă să recruteze voluntari din rândul străinilor, studenților și chiar al deținuților și sprijină referendumuri ale provinciilor separatiste pe care dorește să le anexeze.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: