Președintele Klaus Iohannis, discuții cu liderii Consiliului European. Energia provenită din surse nucleare, alternativă la importul rusesc

Președintele Klaus Iohannis, discuții cu liderii Consiliului European. Energia provenită din surse nucleare, alternativă la importul rusescSursa: Administrația Prezidențială

Klaus Iohannis, prin poziția luată în cadrul reuniunii Consiliului European, arată că agresiunea rusă la adresa Ucrainei prezintă un grad mare de incertitudine cu privire la modul în care vor evolua lucrurile în regiune. Joe Biden, președintele american, a participat la reuniunea Consiliului European, într-un efort de solidaritate cu „bătrânul continent”, dar și cu poporul ucrainean decimat de cruzimea Rusiei, asupra căreia Vestul nu mai contenește să impună sancțiuni.

Președintele României, Klaus Iohannis, a reiterat importanța protejării populației civile a Ucrainei, în aceste momente negre ale istoriei țării sale.

Astfel, șeful statului a amintit de asistența acordată refugiaților veniți în România, alături de sprijinul oferit vecinilor de peste Prut, din Republica Moldova, conform Administrației Prezindențiale.

La reuniunea Consiliului s-a vorbit despre cele mai mari probleme de securitate ale continentului

Pe agenda liderilor europeni au figurat chestiuni precum, bineînteles, războiul din Ucraina, punerea la punct a Busolei Strategice și a Pieței Unice, securitatea energetică, pandemia de COVID-19, alături de discutarea situației politice din Bosnia și Herțegovina ori aranjamentele pentru Summitul UE-China, ce va avea loc în data de 1 aprilie.

Joe Biden, președintele american, a participat la reuniunea Consiliului European, într-un efort de solidaritate cu „bătrânul continent”, dar și cu poporul ucrainean decimat de cruzimea Rusiei, asupra căreia Vestul nu mai contenește să impună sancțiuni.

„La aceste discuţii a participat, prin videoconferinţă, şi preşedintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski. Liderii europeni au atras atenţia că Rusia încalcă grav dreptul internaţional şi au făcut referire la crimele de război comise împotriva civililor din Ucraina, solicitând încetarea imediată a agresiunii militare de pe teritoriul Ucrainei şi respectarea pe deplin a integrităţii teritoriale, a suveranităţii şi a independenţei acesteia în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional", informează un comunicat prezidențial.

Situația țărilor aflate în proximitatea Ucrainei este una delicată

Liderii din Consiliu au recunoscut că pentru statele vecine Ucrainei, războiul implică multe riscuri de securitate, fiind și mai important să ofere sprijin pentru gestionarea fluxului de refugiați.

„Consiliul European a recunoscut provocarea semnificativă pe care o reprezintă criza din Ucraina pentru ţările care găzduiesc refugiaţi, în special pentru statele aflate la graniţa cu Ucraina, fiind încurajată continuarea eforturilor în spiritul unităţii şi solidarităţii.

Liderii europeni au solicitat statelor membre să elaboreze, cu sprijinul Comisiei Europene, planuri de contingenţă care să adreseze şi nevoile pe termen mediu şi lung. Comisia Europeană va propune măsuri pentru a mobiliza finanţări suplimentare în sprijinul ţărilor care găzduiesc refugiaţi din Ucraina", transmite Administrația Prezidențială.

Coordonare la nivel european pentru depășirea crizei energetice

Europenii promit o cooperare strânsă în domeniul energiei, vrând ca printr-un efort comun, efectele crizei de gaze naturale să fie diminuate.

„Consiliul European a abordat şi chestiunea refacerii stocurilor de gaze la nivel european, în perspectiva sezonului rece viitor, prin măsuri coordonate de asigurare a unor niveluri adecvate de stocare a gazelor, prin achiziţii comune voluntare, prin mecanisme de solidaritate şi prin îmbunătăţirea interconexiunilor la nivelul UE. Achiziţiile comune vor fi deschise şi pentru Republica Moldova, Ucraina şi Georgia şi pentru ţările din Balcanii de Vest".

Klaus Iohannis susține producerea de energie din surse nucleare

În acest sens, preşedintele României a subliniat importanța valorificării rezervelor de gaze naturale din Uniunea Europeană, alături de importurilor de gaz natural lichefiat ori de hidrogen, precum şi importanţa utilizării energiei provenite din surse regenerabile ori nucleare.

„În ceea ce priveşte dezvoltarea interconectărilor reţelelor europene de gaz şi electricitate, preşedintele Klaus Iohannis a evocat sprijinul pentru parteneriatul strategic dintre UE şi Azerbaidjan, operaţionalizarea rapidă a Coridorului sudic de gaze şi includerea în acest coridor a proiectului BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria)", spune sursa citată.