Președintele Iohannis, împotriva stagiului militar obligatoriu: „Nu este fezabil”
- Georgiana Dragomir
- 7 februarie 2024, 19:41
Președintele României, Klaus Iohannis, susține că „nu i s-a părut grozav” faptul că a fost obligat să facă stagiul militar.
Stagiul militar obligatoriu nu este cea mai bună opțiune pentru România, este opinia președintelui Klaus Iohannis. Șeful statului susține că, perioada în care a fost soldat nu a fost „grozavă” și reintroducerea serviciului militar obligatoriu nu ar fi oportun, la acest moment. Cu toate acestea, în Parlamentul României va intra în dezbatere proiectul de lege care introducerea serviciul militar voluntar, pentru „a-l completa” pe cel obligatoriu.
Stagiul militar obligatoriu nu este pe gustul președintelui Iohannis
Deși toate statele europene au luat măsuri suplimentare pentru siguranța națională, în contextul războiului din Ucraina, Iohannis spune că „țara noastră” nu este pregătită pentru reintroducerea stagiului militar obligatoriu, așa cum era valabil pentru generația din care face parte.
„Nu mi s-a părut un lucru grozav. Eu sunt dintr-o generaţie care a fost obligată să facă Armata. Nu este fezabil, nu suntem în niciun fel pregătiţi pentru aşa ceva”, a declarat preşedintele.
Discuțiile despre stagiul militar au pornit, după ce șeful Armatei Române, generalul Gheorghiță Vlad, a precizat că România trebuie să fie pregătită în cazul unui război. Pe de altă parte, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, spune că „serviciul militar voluntar” ar fi necesar României, doar pentru „rezerva” Armatei României.
Președintele Iohannis nu consideră necesar stagiul militar obligatoriu
Armata română a scăzut de la 320.000 de oameni la aproximativ 80.000 şi este nevoie de pregătirea unor rezerve, însă acest lucru se va face cu militari voluntari, a explicat oficialul de la Apărare.
Șeful statului a informat Parlamentul că forța de răspuns a NATO poate intra, staționa sau tranzita România pentru exerciții de pregătire sau operațiuni militare. Mai exact, NATO se pregătește în caz de război în România. Un nou exercițiu militar a început pe flancul estic al Alianței, inclusiv în România.
Șeful statului le-a scris parlamentarilor că „apariția intempestivă a premiselor pentru declanșarea unei crize majore de securitate, cu implicații asupra independenței și suveranității naționale a României”. În aceste condiții, Consiliul NATO poate lua decizia dislocării pe teritoriul României a Forței de Răspuns a NATO cu capacitate de reacție foarte ridicată, se arată în documentul trimis de președintele Iohannis Parlamentului.