Președintele Iohannis își pregătește o candidatură la Consiliul European. Acum îi arbitrează pe Orban și Cîțu

Președintele Iohannis își pregătește o candidatură la Consiliul European. Acum îi arbitrează pe Orban și Cîțu sursa: EVZ

Competiția din PNL dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu pentru președinția PNL care se va tranșa pe 25 septembrie are un arbitru de forță: Klaus Iohannis.

Asumarea explicită a candidaturii la șefia PNL de către Florin Cîțu anunțată astăzi printr-o regie controlată și cu impact imagologic asupra liberalilor a clarificat o realitate știută în partid. Liderii PNL din ambele tabere vorbeau de peste două luni că premierul își va anunța candidatura în momentul în care mesajul explicit de susținere a sa de către Klaus Iohannis va ajunge la toate organizațiile județene și la toți liderii de influență din partid. Ceea ce s-a și întâmplat.

Iohannis și Cîțu au mesaje comune, de perspectivă: opt ani de putere

Adevăratul competitor al lui Ludovic Orban la președinția PNL este, din spatele scenei, președintele Klaus Iohannis. Intenția lui în susținerea lui Florin Cîțu la președinția PNL este de a se asigura că va avea un partener fidel în fruntea partidului cu care să aibă o agendă comună în următorii opt ani. De altfel și candidatul Florin Cîțu declară public de două săptămâni că PNL va guverna România opt ani de zile de acum încolo.

Potrivit multor lideri ai PNL, Klaus Iohannis nu dorește preluarea conducerii partidului după ce își finalizează mandatul de președinte al României în 2024. El și-a negociat din timp o funcție înaltă în structurile europene. Cea de președinte al Consiliului European pentru care are multe garanții din partea liderilor europeni că ar  putea-o obține în anul 2024.

Președintele Iohannis își pregătește o candidatură la Consiliul European

La nivelul forurilor europene există o cutumă: președinția Consiliului European este deținută, pe rând, când de un lider politic din Europa de Vest, când de unul din Europa de Est. În prezent, Consiliul European este condus de francezul Charles Michel. Anterior, Consiliul a fost condus de polonezul Donald Tusk.

Deși mandatul este de doi ani și jumătate, mereu cel ales președinte al Consiliului European a deținut funcția timp de două mandate. Respectiv, cinci ani.  În anul 2024 se va încheia președinția delegatului Franței, Charles Michel, moment în care funcția va reveni unui lider est-european. Avantajele lui Klaus Iohannis pentru posibila alegere a sa la președinția Consiliului European sunt, potrivit surselor politice europene, faptul că are două mandate de președinte de țară și că a avut și are o atitudine cooperantă cu toți liderii europeni, președinți de stat și premieri.

Orban a fost părăsit de lideri pe care el i-a promovat

Influența președintelui Klaus Iohannis asupra liderilor PNL  este un motiv important pentru care astăzi, în jurul candidatului Florin Cîțu s-au aliniat și șefi de organizații județele ale PNL care l-au susținut până de curând pe Ludovic Orban. Sau care au fost creați și avansați în funcții importante de Orban. Doar câteva exemple: Monica Anisie, șefa PNL-sector 2, șefii PNL sector 4 și 5, șefi de organizații din sud sau din Moldova. Potrivit surselor din PNL, și alți susținători ai lui Ludovic Orban ar urma să se alinieze până la Congres în tabăra lui Florin Cîțu datorită susținerii prezidențiale de care se bucură premierul și a perspectivelor întrevăzute.

Trădările nu sunt o noutate în clasa politică. Cu atât mai puțin în PNL, partid care și-a expulzat președinții atunci când au simțit că vântul puterii bate din altă parte decât până atunci. Exemple, Teodor Stolojan și Valeriu Stoica.

Un alt motiv invocat de liderii PNL care ar fi slăbit poziția lui Ludovic Orban în partid a fost declarația lui privind intenția sa de a reveni în fruntea Guvernului după ce va recâștiga șefia partidului în septembrie dar și dorința de a candida la prezidențialele din 2024. Mulți liberali sunt de părere că Florin Cîțu este un premier mult mai performant decât Orban, cu viziuni clare de dreapta.

Liberalii nu cred în șansele lui Ludovic Orban la prezidențiale

În plus, suficienți lideri ai PNL consideră că Ludovic Orban, deși este un om politic cu experiență și cu rezultate, este consumat ca imagine după 30 de ani de exercițiu politic și nu ar fi un candidat de forță al partidului la prezidențialele din 2024. Respectiv, că PNL are nevoie de “un lider mai proaspăt.” Liderii PNL ne-au declarat că la ora aceasta nu este stabilit un candidat al partidului la prezidențiale și că acesta va fi decis mai târziu, în funcție de evoluțiile politice și de sistem.

Mulți dintre aliații lui Florin Cîțu nu sunt doar liderii fideli ai lui Klaus Iohannis din PNL. Există și liberali pe care Ludovic Orban și i-a ostilizat un ultimul an și jumătate, atât cât a fost la guvernare dar mai ales după negocierile din decembrie 2020 pentru formarea noului Guvern. Atunci, șeful PNL a fost acuzat public de nume grele din partid pentru faptul că ar fi cedat ministerele puternice celor de la USR-PLUS pentru a-și asigura funcția de președinte al Camerei Deputaților. În plus, mulți liberali se plâng de luni de zile că Orban nu se mai consultă cu partidul, că decide singur și că ei sunt anunțați de hotărârile luate, în ședintele de conducere, fără drept de apel.

Florin Cîțu: “Voi câștiga, nu există altă variantă”

Atitudinea de astăzi a lui Florin Cîțu în momentul anunțării candidaturii a fost ușor belicoasă, sigură și cu mesaje bine definite: “Voi câștiga, nu există altă variantă. PNL are nevoie de un suflu nou. PNL va fi opt ani la guvernare. Pentru mine proprietatea privată este sfântă iar antreprenorul este un erou. Împreună facem România liberală”

Mesajele lui Ludovic Orban au fost împăciuitoare și colocviale față de tabăra Cîțu: „Va fi o competiție de viziuni, proiecte, obiective, care să arate că PNL are capacitatea de a asigura o bună guvernare. Salut, Florin, intrarea în cursă! Am avut o discuție cu domnul Cîțu și va exista între noi un gentleman’s agreement pe care sper să-l respecte toți membrii PNL și care să ducă la o competiție onestă, pozitivă. Îmi doresc alegeri libere în PNL, democrație. Eu discut cu toți liderii PNL. La Congresul PNL vor participa 5.000 de delegaţi. Opţiunea va fi stabilită pe baza ofertelor, a istoricului pe care îl avem fiecare”.

Liderii PNL: “Competiția se joacă”

Potrivit liderilor PNL, cele două taberele sunt relativ egale, cu un avantaj numeric, la ora aceasta, pentru Ludovic Orban. Mai sunt filiale care stau în expectativă să vadă care dintre cei doi candidați capacitează pe parcurs. Deși mulți liberali consideră că influența lui Klaus Iohannis este puternică și rezultatul final va fi în avantajul lui Florin Cîțu despre care spun că se bazează pe ideea de nou și pe rezultatele guvernării pe care o consideră eficientă, țin cont totuși de cei 5000 de delegați care vor vota la Congresul din septembrie. Expresia folosită astăzi de liberali, “competiția se joacă” este o probă că în PNL există democrație.

Alina Gorghiu pe FB: “Este obiectivul nostru strategic - pentru care o să conteze cel mai mult parteneriatul cu Președintele Klaus Iohannis, cum va arăta proiectul PNL2024 și orientarea noastră pro-europeană.”

Ne puteți urmări și pe Google News