Evenimentul Zilei > Politica > Președintele Iohannis a promulgat legea privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor
Președintele Iohannis a promulgat legea privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor

Președintele Iohannis a promulgat legea privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor

Șeful statului, Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor. Aceasta a fost adoptată săptămâna trecută de Parlament. Actul normativ prevede inclusiv tăierea pensiilor aflate în plată.

Președintele Iohannis a promulgat legea privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Șeful statului, Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor. Aceasta a fost adoptată săptămâna trecută de Parlament. Actul normativ prevede inclusiv tăierea pensiilor aflate în plată.

 

Avocatul Poporului nu a sesizat Curtea Constituțională a României (CCR) cu privire la legea care elimină pensiile speciale. Este vorba despre veniturile parlamentarilor. Anunțul a fost făcut, marți, de Renate Weber. Și asta după ce o Asociație a Foștilor Parlamentari a înaintat o solicitare către Avocatul Poporului. Prin care i se cerea se sesizarea CCR.

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a votat, miercurea trecută, cu 357 de voturi „pentru”, proiectul PSD de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Potrivit proiectului de lege, de la data adoptării legi încetează plata „Indemnizației pentru limita de vârstă” a parlamentarilor.

Beneficiari de pensii sociale

Peste 800 de foști senatori și deputați sunt în acest moment beneficiari de pensii speciale. Impact bugetar era de aproximativ un milion de euro pe lună. Pensia medie a unui fost parlamentar este de 5.741 de lei.

Totalul beneficiarilor de pensii speciale a crescut față de anul trecut: dacă în ianuarie 2020 erau 768 de foști parlamentari care primeau acest beneficiu, în ianuarie 2021 numărul acestora a crescut cu 59 de persoane.

De asemenea, și cuantumul pensiilor a crescut. Anul trecut, cea mai mare pensie specială era de puțin peste 12.000 de lei pe lună. În 2021 cea mai mare astfel de pensie a ajuns la 14.827 de lei pe lună, scrie g4media.ro.

Defalcat pe Camere, cei mai mulți pensionari speciali sunt la Camera Deputaților – 574, ale căror pensii costă 3.204.711 de lei pe lună. Restul de 253 sunt la Senat, iar costul lor este de 1.543.836 de lei lunar.

De menționat că un fost parlamentar primește minimum 2.131 de lei pe lună pentru doar patru ani petrecuți în forul legislativ. Cei care au avut de la trei mandate în sus, adică minimum 12 ani petrecuți în Parlament, primesc 14.827 de lei pe lună.