Este oficial! Prevenirea, tratamentul şi raportarea infecţiilor intraspitaliceşti, promulgată

Este oficial! Prevenirea, tratamentul şi raportarea infecţiilor intraspitaliceşti, promulgată

Klaus Iohannis a promulgat vineri legea USR privind prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul infecţiilor asociate asistenţei medicale din unităţile medicale şi din centrele rezidenţiale pentru persoanele adulte aflate în îngrijire.

Lege promulgată de preşedintele Iohannis are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului general pentru prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul infecţiilor asociate asistenţei medicale, cu scopul de a creşte nivelul de siguranţă a pacienţilor internaţi în unităţile medicale, precum şi a persoanelor asistate şi îngrijite în centrele rezidenţiale pentru persoane adulte aflate în dificultate.

Printre prevederile legii se află următoarele:

-Stabilirea necesarului de personal medical pentru prevenirea, diagnosticarea şi îngrijirea eficientă a IAAM, incluzând normarea minimă obligatorie a unităţilor sanitare cu personal medical specializat în epidemiologie, igienă spitalicească şi boli infecţioase. -Asigurarea de către spitalele nou construite a unui minimum de 50% din paturi în camere de 1-2 paturi, cu chiuvetă, duş şi grup sanitar propriu. -Organizarea în unităţile medicale de spitalizare continuă a unor compartimente/secţii de boli infecţioase pentru izolarea/gruparea şi tratarea pacienţilor cu IAAM. -Asigurarea continuă a materialelor şi echipamentelor necesare pentru a se putea respecta precauţiile standard şi specifice de către personalul medical, pacienţi şi vizitatori. -Asigurarea condiţiilor pentru derularea permanentă a activităţii laboratorului de microbiologie din spitale. -Clarificarea rolului medicilor curanţi, unităţilor medicale, direcţiilor de sănătate publică judeţene şi Institutului Naţional de Sănătate Publică în monitorizarea IAAM”. În actul normativ se mai arată că: Prevenirea infecţiilor asociate asistenţei medicale constituie un obiectiv major naţional întrucât aceste infecţii reprezintă principala ameninţare la adresa siguranţei pacienţilor îngrijiţi în unităţi medicale. În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin hotărâre a Guvernului, se înfiinţează Comitetul Naţional pentru Prevenirea şi Limitarea Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (CNPLIAAM).

Şi continuă: Ministerul Sănătăţii coordonează activitatea CNPLIAAM şi, în colaborare cu ministerele şi instituţiile cu reţele sanitare proprii, cu autorităţile administraţiei publice locale şi cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale pentru centrele rezidenţiale, sunt responsabile de planificarea, iniţierea, coordonarea, monitorizarea şi evaluarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea şi controlul infecţiilor asociate asistenţei medicale, în toate unităţile medicale/centrele rezidenţiale de stat şi private. (...) Neîndeplinirea acestor măsuri atrage sancţionarea potrivit normelor metodologice de aplicare a prezentei legi, se mai aratî în actul respectiv.Potrivit Agerpres, în document se prevede limitarea la minimul necesar a transferurilor pacienţilor cu aceste infecţii sau colonizaţi cu germeni cu risc epidemiologic major conform principiului îngrijirii lor acolo unde au fost diagnosticaţi sau identificaţi, incluzându-se obligativitatea comunicării infecţiilor şi/sau a colonizării acestora, asigurarea de către spitalele nou-construite a unui minimum de 50% paturi în camere de 1-2 paturi, cu chiuvetă, duş şi grup sanitar propriu.

Mai multe detalii puteţi citi AICI.

Ne puteți urmări și pe Google News