Relația cu năbădăi dintre Klaus Iohannis și George Maior
- Alecu Racoviceanu
- 22 februarie 2021, 18:07
Pierdută printre știrile care ne colorează viața de zi cu zi, s-a strecurat dinspre Administrația Prezidențială o listă de 23 de ambasadori care au fost rechemați de la posturile pe care le-au ocupat în ultimii ani. Printre ei și două nume de breking news: Emil Hurezeanu și George Maior.
Relația cu năbădăi dintre Klaus Iohannis și George Maior.
Pe primul o să îl expediez rapid, pentru că nu face, decât tangențial, subiectul acestui text. Emil Hurezeanu a fost ambasador în Germania, unde nu a făcut decât să întărească legătura lui Klaus Iohannis cu principala putere europeană care i-a asigurat vizibilitate dincolo de granițele noastre. Hurezeanu a fost un nume vehiculat de fiecare dată când s-a schimbat prim-ministrul de când Klaus Iohannis este la Palatul Cotroceni.
Klaus Iohannis și George Maior. Se pregătește de o poziție la București sau doar se face rocada cu Viena, Austria? E important de aflat. Dar cum Florin Cîțu pare destul de stabil pe poziții, vehicularea numelui lui Hurezeanu pare să aibă legătură mai mult cu politica noastră externă, nu cu cea internă.
Adevăratul subiect este rechemarea lui George Maior de la Washington. ”Telenovela” dintre Klaus Iohannis și George Maior începe dinainte ca ultimul să ajungă la Cotroceni și primul la americani. Când ANI a fost la un pas să stopeze candidatura pe atunci primarului de Sibiu.
Relația cu năbădăi dintre Klaus Iohannis și George Maior
Se încheie lunga poveste prin rechemarea lui Maior de la Washington?
O să reproduc o parte dintr-un text din septembrie 2018, când PSD-ul aflat la apogeul puterii lui Liviu Dragnea îl prinsese în corzi pe ambasador. Maior făcea obiectul unor dezvăluiri la Comisia parlamentară de supraveghere a activității SRI, fiind acuzat că ordona ANI pe cine să ancheteze. Dar era verificat și de Comisia de politică externă, unde se aștepta ca președintele Călin Popescu-Tăriceanu să îi ceară ministrului de Externe Teodor Meleșcanu să îi înainteze un raport lui Klaus Iohannis, în care se propune retragerea lui Maior de la post.
În septembrie 2018 mă întrebam ce ar face președintele dacă ajungea raportul la el. Reproduc:
„În iunie 2017, președintele Klaus Iohannis înregistra cel mai mare succes al său politic: vizita la Washington. Donald Trump abia preluase Casa Albă, în ciuda previziunilor liderilor europeni, care-și plasaseră toți „banii” pe contracandiata sa. Nimeni nu știa la acea oră cât din declarațiile din timpul campaniei electorale aveau să devină realități.
Președintele român era folosit/investit drept mesager al noului și ciudatului promotor al dictonului „America First” pe lângă președiții, premierii și cancelarii europeni. Tot în cadrul acelei întâlniri, Iohannis a primit și mesajele pe care ar fi trebuit să le pregătească reuniunea NATO, prima de după schimbarea din SUA. Mai mult, după ce abia suferise cea mai grea înfrângere la alegerile parlamentare de la sfârșitul lui 2016, Iohannis ajungea pe peluza de la Casa Albă fără a fi însoțit de niciun membru al Guvernului (Sorin Grindeanu la acea dată) sau de vreun politician din Coaliția care zdrobise Opoziția la scrutin. A fost o bulă de oxigen de care președintele avea mare nevoie.
Rememorez acele momente în timp ce la Comisia de supraveghere a activității SRI este audiat George Maior. Audierea nu are legătură directă cu adevărata cumpănă prin care trece în aceste zile cariera lui Maior, posibila rechemare de la post. Se apropie cariera sa de final? E o întrebare importantă, pentru simplul fapt că Maior este un personaj important pe scena politică și a serviciilor secrete de mai bine de 13 ani, perioadă în care a avut mereu poziții influente. Cumpăna este legată de propunerea ca Maior să fie rechemat de la postul de ambasador al României în Statele Unite. Dar chiar nu are legătură audierea sa la Comisie cu acest episod din activitatea sa de diplomat?
Relația cu năbădăi dintre Klaus Iohannis și George Maior
Procedura de retragere a unui ambasador e aceeași ca la numire. Ministrul de Externe face propunerea, premierul și-o asumă, dar președintele este cel care are cuvântul final. De aceea e importantă declarația făcută de Maior înainte de audierea la Comisia condusă de Claudiu Manda, el spunând că a discutat despre felul în care și-a exercitat prerogativele de ambasador cu ministrul Teodor Meleșcanu.
Adică exact cel de la care ar trebui să plece o eventuală propunere de rechemare de la post. Abia aici are valoare audierea de la Parlament a lui George Maior. Informațiile care vor apărea aici având rolul de a completa portretul de om care a reușit să împletească politica, serviciile și Justiția, „împletire” total incompatibilă cu munca și blazonul unui ambasador.
Dacă ministrul va face propunerea de rechemare de la post, ea va trece de Guvern cu ușurință, George Maior neavând aliați la Palatul Victoria, se pune întrebarea. Ce va face președintele Klaus Iohannis dacă va fi pus în fața unei astfel de decizii?
Nu de pomană am rememorat la început vizita lui la Washington, din vara lui 2017. Multe din succesele de atunci i se datorează lui Maior și relațiilor sale de peste Ocean. Calculând pe acest algoritm (M-ai ajutat cândva, e rândul meu acum!) poate părea simplu de dedus că Maior va rămâne la post.
Totuși lucrurile nu sunt chiar așa de simple. E de ajuns să ne aducem aminte un alt episod: numirea lui Maior la Washington.
Imediat după ce Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale, Maior a demisionat. A vrut să pară un fel de protest pentru trântirea Legilor Big Brother. Dar adevărul este că el se recunoștea ca fiind înfrânt în cursa dintre Victor Ponta și actualul președinte. Abia aici capătă importanță audierea de marți. Ea fiind legată tocmai de sesizările trimise de SRI către ANI, printre cei vizați fiind Iohannis, Hellvig sau actualul amsador la Londra, Dan Mihalache.
În acea perioadă tulbure a alegerilor prezidențiale stă și ezitarea lui Iohannis înainte de a îl numi pe Maior ambasador. Victor Ponta a făcut propunerea în aprilie 2015... Dar președintele s-a „aplecat” asupra ei abia la sfârșitul lui iunie.
De fapt, întrebarea din titlu su rezumă la alta. Iohannis are o memorie mai bună a răului pe care i-l faci sau a binelui?”
Abia în august 2019, în plină campanie de alegere a candidatului PSD pentru prezidențiale, s-a mai discutat despre raportul întocmit de Meleșcanu. Dar el nu a mai ajuns la Iohannis, fiind pierdut pe drumul minister-Guvern. Totuși, în mai 2019, Meleșcanu a ”sărit” Palatul Victoria și a trimis direct raportul la Cotroceni. Dar președintele a evitat să î idea curs.
Acum, când la Casa Albă s-a schimbat garnitura, o schimbare de ambassador nu bate la ochi.
Speculațiile de după rechemarea lui Maior sunt și ele interesante. Unii spun că el ar putea lua locul eliberat la Londra de Dan Mihalache. Alții îl văd lăsat pe bară de Klaus Iohannis și ”recuperat” de colegii din PSD sau Pro România. Cât privește fotoliul de la Washington… Înțeleg că două nume nici nu au apucat bine să fie trecute pe lista cu favoriți că au și fost șterse, Ana Birchall și Bogdan Aurescu. Iar al treilea, Eduard Hellvig, ar fi trecut cam ”forțat” de niște useriști grăbiți să instaleze la SRI un om de-al lor.