Evenimentul Zilei > International > Președintele Cehiei, despre refugiați: E o invazie organizată
Președintele Cehiei, despre refugiați: E o invazie organizată

Președintele Cehiei, despre refugiați: E o invazie organizată

Preşedintele Cehiei, Milos Zeman, a declarat sâmbătă că în opinia sa actualul val masiv de migranţi ce vin în Europa este de fapt o 'invazie organizată' şi le-a sugerat tinerilor din Siria şi Irak să 'pună mâna pe arme' şi să lupte în ţările lor împotriva jihadiştilor, consemnează AFP.

Sunt ferm convins că avem de-a face cu o invazie organizată şi nu cu o deplasare spontană de refugiaţi', a menţionat Zeman în mesajul său de Crăciun.

El a admis că trebuie să manifestăm compasiune faţă de cei care într-adevăr sunt refugiaţi, copii, bătrâni sau bolnavi, dar nu şi faţă de acei bărbaţi tineri care, în loc să-şi apere ţara, fug în Europa.

O mare majoritate a imigranţilor ilegali sunt bărbaţi tineri, cu o stare bună de sănătate şi necăsătoriţi. Mă întreb de ce ei nu pun mâna pe arme să-şi elibereze ţara de Statul Islamic', a indicat liderul ceh, avertizând totodată că sosirea acestora în Europa nu face decât să avantajeze gruparea jihadistă.

El a evocat în acest context exemplul cehilor care şi-au părăsit ţara în timpul ocupaţiei naziste ca 'să lupte pentru libertatea ţării lor, nu pentru a primi ajutoare sociale în Marea Britanie'.

Conform unui sondaj recent, aproape 70% dintre cehi se opun primirii refugiaţilor.

Potrivit datelor ONU, 69% dintre migranţii sosiţi anul acesta în Europa sunt bărbaţi, cei mai mulţi tineri, şi numai 18% copii şi 13% femei, scrie agerpres.ro