Evenimentul Zilei > International > Presa internaţională despre respingerile candidaţilor României şi Ungariei
Presa internaţională despre respingerile candidaţilor României şi Ungariei

Presa internaţională despre respingerile candidaţilor României şi Ungariei

Respingerea candidaţilor Rovana Plumb şi László Trócsányi nu a rămas neobservată de presa internaţională.

Socialista Plumb a fost candidata pentru Transporturi, în timp de conservatorul László Trócsányi ar fi trebuit să ocupe fotoliul de la Extinderea Uniunii. Amândoi au fost excluşi fiindcă „nu sunt în măsură să exercite funcţiunile respective – informează o notă a Comisiei juridice – în conformitate cu tratatele şi codul de conduită”. Cu alte cuvinte, pentru funcţionarii UE candidaţii  la funcţia de comisar ai României şi Ungariei au clare conflicte de interese financiare. Nu au fost explicate amănuntele care au hotărât pe eurodeputaţi să ia această decizie, ceea ce pare dubios.

Ce se întâmplă acum

Rămâne de văzut ce intenţionează să facă doamna von der Leyen, care se află în faţa a trei opţiun:

1- Prima prevede confirmarea celor doi comisari, riscând însă respingerea în plenul Parlamentului

2- Implică o cerere către guvernele de la Bucureşti şi Budapesta să propună alte două nume

3- O cale de mijloc: să le încredinţeze candidaţilor o altă sarcină de îndeplinit.

E de amintit că, comisarii europeni, sunt numiţi de guvernele ţărilor membre ale Uniunii Europene. Ulterior, candidatul de preşedinte la Comisia europeană decide să le încredinţeze un aşa-zis portofoliu. Înainte ca Parlamentul european să aprobe prin vot echipa Ursulei van der Leyen, candidaţii de comisari europeni trebuie să treacă prin „razele X”, adică să se supună la audieri parlamentare. Aici, eurodeputaţii vor analiza competenţele şi CV-ul numelor propuse. Rovana Plumb şi László Trócsányi au primit culoarea roşie, titrează  Il Giornale.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.