Preotul Emil Cărămizaru spune de ce Iisus Hristos apare trist în icoana de Florii

Preotul Emil Cărămizaru spune de ce Iisus Hristos apare trist în icoana de Florii

Cine a privit cu atenție icoana de Florii, a observat că Mântuitorul Iisus Hristos apare trist și îngrijorat. Preotul prof. dr. Emil Cărămizaru, parohul bisericii „Sfântul Gheorghe Nou” din București, a explicat motivul.

Sărbătoarea Floriilor, „lucrare dumnezeiască”, cinstită anul acesta pe 28 aprilie 2024, precede Săptămâna Patimilor, perioada în care Mântuitorul a dăruit lumii întregi jertfa Sa, „prin moarte și apoi, apoteotic, prin Învierea Sa”, spune părintele Cărămizaru.

Întâmpinat ca un împărat, cu flori și ovații, Iisus Hristos a rămas trist și abătut. Iar când s-a apropiat de oraș, a lăcrimat: „Şi când s-a apropiat, văzând cetatea, a plâns pentru ea, zicând: Dacă ai fi cunoscut şi tu, în ziua aceasta, cele ce sunt spre pacea ta!” (Luca 19, 41-42). De ce nu s-a bucurat Iisus Hristos de primirea făcută?

„Hristos ar fi dorit să-i vadă schimbați, în profunzime, după trei ani și mai bine de propovăduire”

„Imaginea unui împărat pământesc, din mintea celor ce îl aclamau ca atare, Îi era străină… El ar fi dorit să-i vadă schimbați, în profunzime, după trei ani și mai bine, de propovăduire, din cetate în cetate, pentru a le vorbi despre adevăr, spunându-le că este: „Calea, Adevărul și Viața”… Dacă ar fi înțeles, mintea și sufletul lor s-ar fi schimbat în bine. Hristos a venit să îi mântuiască, să le propună viața veșnică, fără de apus, în Împărăția Sa cea fără de margini.”, a explicat preotul prof. dr. Emil Cărămizaru.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Să lucreze binele, să-l mărturisească pe Dumnezeu, să vină în biserică”

Potrivit pr. Emil Cărămizaru, „sărbătoarea este una atemporală, pentru că ține de mântuitoarea lucrare a lui Dumnezeu în lume. Este așezată în sufletele noastre, o conștientizăm și ne împrospătăm mintea cu sensul ei cel mai înalt. Și în felul acesta știm ai cui suntem și pe ce Dumnezeu slujim”.

Ce ar trebui să facă orice credincios în ziua de Florii?

„Să lucreze binele, să-l mărturisească pe Dumnezeu, să vină în biserică. O tradiție binecuvântată de Biserică este să primim în ziua de Florii ramuri de salcie, sau acum, pentru că avem acces, și ramuri de finic binecuvântate de către preoți. Astfel, rememorăm sfânt atmosfera de primire a Domnului în Ierusalim și ne oglindim sincer și consecvent în felul în care copiii strigau „Osana întru cel de sus, binecuvântat cel ce vine întru numele Domnului”.

Ramurile de salcie și de finic vor fi luate acasă, se vor pune în locul cel mai curat, la loc de cinste. Și acesta este un gest de mărturisire de credință”, a declarat preotul Emil Cărămizaru, într-un interviu exclusiv pentru retetesivedete.ro, extrem de interesant pentru credincioșii ortodocși care astăzi sărbătoresc Floriile și-l cinstesc pe Mântuitorul Iisus Hristos.