Evenimentul Zilei > Actualitate > Preot: ”Vă înghesuiți ca niște animale”. Scandal la înmormântare pe măștile de protecție
Preot: ”Vă înghesuiți ca niște animale”. Scandal la înmormântare pe măștile de protecție

Preot: ”Vă înghesuiți ca niște animale”. Scandal la înmormântare pe măștile de protecție

Scandal la înmormântarea unei femeii din Buia, județul Sibiu, care a murit, marți, la Spitalul Județean. Preotul și-a pierdut cumpătul în poarta cimitirului și le-a spus oamenilor că „se inghesuie ca niște animale”. Familia îndurerată spune că slujitorul Domnului a mai avut astfel de ieșiri și înainte

Rubedeniile Mariei Szanto, o femeie de doar 45 de ani, care a căzut în foc în timpul unei crize de epilepsie și a murit apoi la spital, sunt intrigate. După ce s-a crezut că femeia are coronavirus și au fost puși în izolare la domiciliu, membrii familiei au făcut tot posibilul să demonstreze că Maria nu avea COVID 19. Până la urmă, testele le-au dat dreptate și diagnosticul a fost infirmat. Dar asta cu puțin timp înainte ca femeia să moară din cauza arsurilor grave suferite. Îndoliate și profund afectate de tragedia prin care trec, rudele au vrut ca, măcar ultimul drum al femeii, să fie liniștit. Însă n-a fost deloc așa, spun colegii de la site-ul oradesibiu.ro.

„După ce a murit sora mea, am contactat preotul din Parohia Romano-Catolică din Copșa Mică, de care aparține și Buia. Am vorbit cu părintele Vince Varga și i-am trimis și certificatul de deces ca să vadă că nu a avut COVID – 19. Că DSP a băgat rudele în izolare degeaba, că nu a avut coronavirus dar n-a vrut nimeni să ne creadă. Până la urmă s-au convins și pe certificatul de deces au scris că a murit din cauza arsurilor, așa cum era de fapt. Am crezut că măcar drumul spre cimitir va fi liniștit, dar n-a fost așa.

Preotul, de când ne-a văzut că urcăm cu sicriul spre cimitir, a început să strige din poarta cimitirului să ne grăbim și să stăm la distanță, că suntem ca niște animale. Am împietrit toți, și mama mea, care are 70 de ani. I-au înghețat lacrimile pe față. Să îți îngropi copilul de 45 de ani și preotul, în loc să ne aline suferința, ne-a umilit pe toți cei care am participat la înmormântare.

De fapt, cred ca l-a deranjat că am făcut vâlvă în presă, ca să aflăm adevărul despre sora mea, ca să demonstrăm că nu au de ce s-o pună pe lista bolnavilor de COVID. Ne-a zis că ce ne-a trebuit s-o punem pe Facebook”, le-a povestit ziariștilor sibieni Rozalia Geacarel, sora femeii decedate.

I s-a cerut un punct de vedere și preotului acuzat că și-a pierdut cumpătul la slujba de înmormântare. „Le-am zis, da, vă înghesuiți ca niște animale! Veneau spre cimitir fără măști pe față. Și le-au pus numai când le-am cerut eu să și le pună și nici nu stăteau la distanță. Avem o circulară internă pe care trebuie s-o respectăm. Noi nu facem slujba dacă nu au mască și nu stau la distanță unul de altul”, a declarat, pentru Ora de Sibiu, preotul Vince Varga.

Sora femeii decedate îl contrazice și spune că oamenii aveau măști dar câțiva dintre ei, mai în vârstă, și-au dat-o jos din cauza urcușului greoi spre cimitir.