Premiul Nobel pentru Literatură, surpriză uriașă în 2023. Câștigătorul cu cea mai remarcabilă lucrare

Premiul Nobel pentru Literatură, surpriză uriașă în 2023. Câștigătorul cu cea mai remarcabilă lucrare Premiul Nobel pentru Literatură, sursa: Wikipedia

Premiul Nobel pentru literatură va fi decernat în acest an pe 5 octombrie. Premiul care urmează să fie acordat în acest sens ar putea ajunge la unul dintre scriitorii care au elaborat o lucrare legată de libertatea de exprimare.

Premiul Nobel pentru Literatură va fi decernat joi. Legat de marele eveniment desfășurat anual au apărut deja o serie de predicții. Conform acestora, Premiul ar putea ajunge la un scriitor care militează pentru libertatea de exprimare.

Premiul Nobel pentru Literatură, surpriză în 2023

Pe listele predicțiilor pentru Premiul Nobel pentru Literatură, scriitoarea Ludmila Ulițkaia ocupă un loc fruntaș. Aceasta este cunoscută și ca o opozantă a Kremlinului.

Scriitoarea apare în predicțiile pentru grandiosul premiu cu romanele epice în tradiția lui Steinbeck, precum și ale lui Salman Rushdie. Acesta din urmă este cunoscut ca fiind scriitorul britanic urmărit de fatwa. Totodată, Rushdie a fost unul dintre victimele unui atentat din anul 2022.

Ne puteți urmări și pe Google News
Predicții pentru Premiul Nobel pentru Literatură 2023

Premiul Nobel pentru Literarură, Sursa: Wikipedia

Seria predicțiilor arată că Academia Suedeză ar putea recompensa un condei care nu s-a bucurat de o mare notorietate până acum. Este vorba despre scriitorul chinez avangardist Can Xue.

Experții spun că acordarea grandiosului premiu către Ludmila Ulițkaia ar fi o garanție care ar întări importanța libertății de exprimare în literatura. De altfel, gestul ar urca literatura rusă pe un piedestal, în ciuda războiului din Ucraina.

"Literatura rămâne liberă în faţa politicii", punând în valoare literatura rusă în ciuda războiului din Ucraina", a precizat Lisa Irenius, reprezentantă adepartamentului cultural al cotidianului Svenska Dagbladet.

De asemenea și opera autobiografică a americancei Jamaica Kincaid intră pe lista predicțiilor.

"Ar fi o ocazie de a onora un autor aflat în exil în Germania căruia îi place să ţină piept autorităţilor ruse: Academia ar transmite "un mesaj foarte politic", susține Björn Wiman, de la cotidianul Dagens Nyheter. 

Scriitorul Salman Rushdie, victimă a atentatului din 2022 este susținut în acest sens de mulți specialiști. Aceștia îl consideră o ntruchipare a ceea ce înseamnă libertatea de exprimare.

"Era şi timpul să câştige, iar dacă o face, îmi scot pălăria în faţa Academiei", a mai spus Wiman.

Annie Ernaux, câștigătoarea din 2022

Premiul Nobel pentru Literatură a fost câștigat anul trecut de Annie Ernaux. Autoarea de origine franceză a atras atenția cu o lucrare care ilustrează emanciparea unei femei care a pornit din clasa de jos a societății. Protagonista lucrării Annei a reușit să devină o personalitate feministă emblematică.