Premierul Viorica Dăncilă a venit, din nou, în Parlament, ca un sol de pace

Premierul Viorica Dăncilă a venit, din nou, în Parlament, ca un sol de pace

Ședința ordinară de ieri, din Parlament, a fost, pentru a doua săptămână consecutiv, bruiată. Din nou, Camera Deputaților a fost scena unor lupte între Putere și Opoziție. Și acum au încercat să înlăture conducerea forului legislativ. După ce s-a constatat că există cvorum, Opoziția și-a mai domolit tonul, dar nu a votat.

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a anunțat, ieri, că votul pe Legea pensiilor a fost amânat pentru săptămâna viitoare. Deputatul spus că raportul Comisiei pentru Muncă nu a ajuns la Biroul Pemananent, astfel legea nu a putut fi inclusă pe ordinea de zi. Opoziția susține că motivul este altul, PSD-ALDE au pierdut majoritatea și au preferat să amâne decât să piardă la vot. Coaliția de guvernare mai are 163 de deputați și pentru trecerea, fără emoții, a proiectelor are nevoie de 165 de voturi.

 

Ședința și disputa

Ne puteți urmări și pe Google News

Săptămâna trecută, Opoziția a cerut revocarea lui Dragnea și lui Iordache de la conducerea Camerei Deputaților. Partidele din Opoziție i-au considerat pe cei doi revocați și anunțat că vor intra în grevă parlamentară dacă Dragnea sau Iordache se vor mai afla la tribună. Politicienii puterii susțin că nu există temei legal pentru demersul lor , doar circ. Ieri, partidele din Opoziție au arătat că se pot ține de cuvânt și au refuzat să voteze proiectele legislative.

Au scos cartelele din aparatul care verifică prezența, alegând calea boicotului, însă după ce s-a verificat prezenţa, s-a constatat că există cvorum. Prin urmare, liderul grupului PNL, Raluca Turcan, a solicitat ca pe ordinea de zi să fie introduse hotărârile privind revocarea lui Liviu Dragnea şi Florin Iordache din funcţiile de preşedinte, respectiv vicepreşedinte. Turcan a mai cerut să fie prezentate stenogramele de săptămâna trecută. Ea crede că se „intenționează falsificarea acestora”. „Nicio ședință de vot final nu va putea fi validată de către PNL și de către celelalte partide de Opoziție, dacă unul dintre cei doi revocați, Liviu Dragnea sau Florin Iordache, conduc ședințele de vot final”, a transmis deputata.

 

După potop, premierul

În urma scandalului din Parlament, premierul Viorica Dăncilă a fost primită în plenul reunit al celor două Camere, pentru a prezenta programul de lucru al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, care va începe în mai puțin de o jumătate de lună. Dăncilă s-a prezentat în fața parlamentarilor cu un discurs proeuropean și cu același mesaj de pace politică, despre care vorbește de ceva timp. Premierul spune că pacea este acum mai necesară ca oricând. „Nu mai este loc de orgolii sau resentimente politice, de certuri sterile. Reiau apelul la pace politică, apelul la consens. Avem un proiect național care impune acest lucru. Vă cer doar decență în limbajul politic și reținere în această perioadă”, le-a transmis Dăncilă parlamentarilor. După discursul premierului, plenul reunit a adoptat Declaraţia privind dimensiunea parlamentară a preşedinţiei rotative a Consiliului UE.

 

Moțiunea lor, condițiile lui Kelemen

În timp ce PSD amână adoptarea proiectelor importante, ca Legea pensiilor, Legea evaziunii sau chiar bugetul pe 2019, pe care au decis să-l adopte anul viitor, Opoziția se inspiră de la socialdemocrați și amână, de ceva vreme, depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. „Săptămâna viitoare” sau „Luni” răspund politicienii de la PNL, USR și PMP când vine vorba de depunerea moțiunii. Președintele USR, Dan Barna, a anunțat că moțiunea va fi depusă mâine și că a fost semnată de 163 de parlamentari. Votul va avea loc pe 19 decembrie. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a dat de înțeles că ar vota o moțiune de cenzură, însă dorește să știe cine va veni în fruntea Guvenului. La fel s-a poziționat și în sesiunea parlamentară trecută, la ultima moțiune. „Am avut o discuție cu Dan Barna, Eugen Tomac și cu colegii din PNL. Nu am avut o discuție cu Ludovic Orban. Nu am discutat deloc despre moțiunea de cenzură. Asta nu înseamnă că dacă mă caută nu vom discuta. Cu colegii din PNL am mai discutat pe holuri, în plen. Rămâne întrebarea: Opoziția vrea într-adevăr să guverneze? Cine e premierul, cine sunt miniștrii, care e majoritatea, care e programul de guvernare? L-am întrebat pe Dan Barna, nu am primit răspuns. Am întrebat la PNL, nu am primit. Poate vin cu Ludovic, poate vin cu Dan Barna, poate vin cu Tomac, cu Băsescu premier. Am impresia că aici se întâmplă lucrul următor: sesiunea și moțiunea”, a spus Kelemen. În timp ce PNL, USR și PMP dau asigurări că atunci când moțiunea va fi depusă, vor avea voturile necesare pentru demiterea Guvernului, liderul UDMR susține că Opoziția nu va strânge voturile suficiente nici cu parlamentarii Uniunii, nici cu ceilalți din grupul minorităților